9.2.2016. 12:16
0
Tahirović o smrti Tolimira: Doživotna od deset mjeseci za genocid
Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović izjavio je danas povodom smrti osuđenog ratnog zločinca Zdravka Tolimira, kako je pravda zadovoljena jer je postojala mogućnost i da bude oslobođen nakon odsluženja dijela kazne, što je postala praksa suda, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Doživotna od deset mjeseci za genocid. Međutim, osuđen je i pravda je zadovoljena", kratko je za AA prokomentarisao Tahirović.

On smatra da je pravda zadovoljena "jer bi možda nakon što bi odležao dio kazne i bio oslobođen od strane ICTY, jer je nažalost postala praksa da se nakon dvije trećine kazne osuđeni zločinci puštaju na slobodu."

Iako iz Haškog tribunala još uvijek nema zvanične potvrde, mediji su prenijeli da je sinoć u Hagu umro osuđenik za ratne zločine Zdravko Tolimir. 

Tolimir je bio bivši vojni komandant i pomoćnik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske tokom rata u BiH. Rukovodio je obavještajno-sigurnosnim organima VRS i, pored ostalog, nadzirao rad 10. diverzantskog odreda VRS i 65. motorizovanog zaštitnog puka. 

Prema optužnici, snage bosanskih Srba su u julu 1995. godine ubile oko sedam hiljada bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice, a taj je zločin isplanirala i ostvarila sigurnosno-obavještajna uprava glavnog štaba Vojske Republike Srpske na čijem je čelu bio general Tolimir, "desna ruka" Ratka Mladića, također haškog optuženika. 

On je nadzirao obavještajnog pukovnika Ljubišu Bearu, koji je u Hagu, također, osuđen na doživotnu robiju, te zloglasni 10. diverzantski odred. Međunarodni sud u Hagu protiv Tolimira podigao je optužnicu 2005. godine zbog direktnog učešća u zločinima na području Srebrenice, zbog krivice za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon, deportacije i prisilno premještanje bošnjačkog stanovništva Srebrenice. 

Uhapšen je dvije godine kasnije, u maju 2007. godine. Tada je bio treći najtraženiji haški optuženik, odmah poslije Radovana Karadžića i Ratka Mladića. 

Sud u Hagu 2012. godine proglasio ga je krivim i osudio na doživotnu robiju, a pravomoćna presuda je potvrđena 2015. godine. 

Inače, Tolimir je četvrti pravosnažno osuđeni na najvišu kaznu Tribunala, doživotni zatvor. Prije njega su na istu kaznu osuđeni Stanislav Galić, Vujadin Popović i Ljubiša Beara.

(Anadolu Agency)
(Foto: Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.