9.2.2016. 17:28
0
Tokić: Rješavanje bošnjačkog pitanja u RS-u suštinski važno
Rješavanje "bošnjačkog pitanja " u manjem bosanskohercegovačkom entitetu suštinski će odrediti dugoročno i sudbinu bošnjačkog naroda, ali i države Bosne i Hercegovine, smatra predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić.

"Jedinstvo bošnjačkog naroda mora se graditi oko strateških važnih ciljeva očuvanja nacionalnog identiteta bošnjačkog naroda te jačanja stabilnosti države BiH i njenog uključenja kao cjelovite, nedjeljive države u Evropsku uniju i NATO, a ne oko pojedinih političara i stranaka. Višegodišnje medijske rasprave, svađe i prepirke Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića, prema njihovim vlastitim izjavama, imale su dominantno karakter ličnih sukuba i netrpeljivosti", kaže Tokić.

On smatra da uspostava koalicije dviju političkih stranaka s najvećom podrškom Bošnjaka na proteklim općim izborima, Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, može imati presudno važnu pozitivnu ulogu.

To će se desiti, ističe Tokić, ako politički ciljevi koalicije budu jasno definirani i nedvosmisleno suprostavljeni već definiranim pokušajima destabilizacije pa i podjele i uništenja države BIH i njenog matičnog bošnjačkog naroda kroz projekte etničke teritorijalne podjele BiH definiranjem "ekskluzivne hrvatske izborne jedinice" te navodne "moderne federalizacije" države.

Koalicija se također mora suprotstaviti, mišljenje je Sejfudina Tokića, pristajanju na smanjenje broja popisanih pripadnika bosnjačkog naroda u strukturi rezultata popisa stanovništva s 53,4 posto na znatno niži procenat; pristajanju da se u korespodenciji na diplomatskom nivou odustaje od termina počinjenog genocida nad bošnjačkim narodom radi navodnog procesa pomirenja; pristajanju na privatizaciju i raprodaju najvažnijih resursa - energetskih, pitke vode i hidropotencijala, rudnih bogatstava i telekomunikacijskih i prirodnih resursa od posebnog značaja za državu i narod. 

"Bošnjački narod se suočava s najtežim izazovima poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i otvorenim pokušajima secesije genocidom nastale tvorevine RS. U ovom dijelu naše zemlje provode se najdrastičniji oblici diskriminacije, sistematske nasilne srbizacije i pravoslavizacije bošnjačkog stanovništva a da pri tome bošnjački predstavnici u strukturama vlasti entiteta i države BiH ili sami saučestvuju u tim procesima ili ništa ne čine da ih zaustave ili spriječe", citat je iz ovog saopćenja.

Programski sadržaj sadašnjeg jedinstva i ranijeg nejedinstva, SDA i SBB moraju jasno predočiti cjelokupnoj javnosti a posebno bošnjačkog naroda, navedeno je također u saopćenju.

"Dok se to ne desi, pozivam Bošnjake, ma gdje živjeli na zemaljskoj kugli, da svoje jedinstvo vežu za sudbinu i budućnost države BiH i bošnjačkog nacionalnog identiteta i da svi budemo svjesni nepobitne činjenice, najvažnije pitanje opstanka BiH i našeg naroda je vezano za 'bošnjačko pitanje u genocidu nastaloj RS'", riječi su Sejfudina Tokića. 

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.