10.2.2016. 8:50
0
Kukan: Zaustavljanje procesa reformi ne može biti ni u čijem interesu
Član Evropskog parlamenta i Komiteta za vanjske poslove Eduard Kukan ocijenio je u izjavi za "Avaz" formalno podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU, koje je najavljeno za 15. februara u zgradi Evropskog vijeća tokom zasjedanja Vijeća za vanjske poslove Evropske unije, jasnim korakom naprijed ka pravovremenom dobivanju kandidatskog statusa.

- Veoma sam sretan što je došlo do ovog momenta, do podnošenja zahtjeva za članstvo koje je dugo kasnilo. Svaki formalni korak pristupnog procesa je potreban, ma kako se on nekome činio malim. Sve je to dio, rekao bih, pristupne slagalice u EU. U tom smislu, ja nestrpljivo čekam kompletiranje te slagalice za BiH - kazao je Kukan.

Na upit može li zbog određenih turbulencija na političkoj sceni u proteklom periodu doći do gubljenja iz vida ovog cilja, Kukan je rekao kako vjeruje da su Reformska agenda i njeni elementi prioritet za sve nivoe vlasti.

- Okvir saradnje koji su u tom smislu potpisali svi parlamenti u BiH meni pokazuje jasan znak spremnosti da se krene ka rješavanju pitanja EU. To je usko povezano i s potrebnom većom koordinacijom s Unijom, a na šta se BiH prethodno pozivala -kazao je Kukan.

Upozorio je da zaustavljanje procesa reformi ne može biti ni u čijem interesu.

- To, svakako, ne može biti u interesu onih političkih lidera koji su odgovorni prema svojim biračima - izjavio je Kukan za "Dnevni avaz".

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.