10.2.2016. 10:34
1
Himna BiH punoljetna: Hoćemo li ikada dobiti tekst
BiH je 10. februara 1998. godine dobila novu himnu koju je komponovao Dušan Šestić, piše bh. novinska agencija Patria.

Himna "Jedan si jedina" zamijenjena je instrumentalom "Intermezzo", a ni do danas nema pomaka da bi se uskoro mogao dobiti i tekst himne. I na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH 3. februara 2016. godine poslanici ovog doma nisu usvojili poslaničku inicijativu Šemsudina Mehmedovića za formiranje Komisije za izbor teksta himne BiH zbog izostanka glasova iz RS-a čime nije postignuta entitetska većina.

Šestić je u jednom ranijem intervjuu za BBC objasnio da je prošao mučan period nakon što je njegova kompozicija izabrana za himnu BiH.

Neki Srbi su ga smatrali izdajnikom, no Šestić nije odustajao. Deset godina poslije napisao je i tekst himne, ali nije prihvaćen zbog političkih stavova. 

Inače, zanimljivo je da Bosanci i Hercegovci i danas pjevaju staru himnu na muziku nove, najčešće na fudbalskim utakmicama što nije rijetkost ni kod brojnih sportista. 

(NAP)

Himna BiH
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.