10.2.2016. 15:34
0
Kasipović: Zakon nije usmjeren protiv povratnika u RS
Ministar pravde RS-a Anton Kasipović tvrdi da Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala u tom bh. entitetu ni na koji način nije usmjeren prema povratnicima, političkim protivnicima vlasti ili neistomišljenicima.
- Nema nijednog razloga za tvrdnju da se usvajanjem ovog zakona otežava položaj povratnika - rekao je Kasipović, navodeći da sva djela na koji se odnosi ovaj zakon već su sadržana i u Krivičnom zakonu RS-a.

Zakon je izazvao brojne primjedbe opozicije u Narodnoj skupštini RS-a, koji su tokom višesatne rasprave pozivali predlagača da ga povuče i doradi, dok su poslanici Koalicije „Domovina“ najavili i ocjenu njegove ustavnosti.

Kasipović je u izjavi novinarima najavio da će u ovoj godini biti pripremljen novi Krivični zakon RS-a, kao i zakon o zviždačima.

Zakon predviđa da se u Tužilaštvu RS-a osniva Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala koje je samostalno u svom radu. 

Stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da radi Posebno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, odnosno Specijalno tužilaštvo RS-a, osnovano pri Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

Posebno odjeljenje tužilaštva nadležno je na cijeloj teritoriji Republike Srpske za provođenje istražnih radnji i krivično gonjenje. 

Prema predloženom zakonu u okviru Posebnog odjeljenja tužilaštva trebalo bi da se formira jedinica za istrage i bezbjednost, koju čine načelnik jedinice i tužilački istražioci. 

(Fena)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.