11.2.2016. 18:23
0
Odbrana Erdića, Trake, Hušidića i Keserovića traži ukidanje presude zbog pridruživanja ISIL-u
Odbrane četvorice optuženih za pridruživanje Islamskoj državi zatražile su od Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine da ukine prvostepenu presudu kojom su osuđeni na ukupno sedam godina i dva mjeseca zatvora.

Odbrane Huseina Erdića, Midhata Trake, Nevada Hušidića i Merima Keserovića žalile su se zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i povreda postupka, dok je Državno tužilaštvo zatražilo potvrđivanje osuđujuće presude.

Prošlog oktobra Erdić je osuđen na tri godine i šest mjeseci, Trako na godinu i šest mjeseci, dok su Hušidić i Keserović osuđeni na po godinu dana zatvora zbog nezakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim snagama.

Trako je proglašen krivim da je, po prethodnom dogovoru sa Erdićem, dao Hušidiću i Keseroviću novac za kupovinu avionskih karata na relaciji Sarajevo-Istanbul. Oni su uhapšeni 18. februara prošle godine u akciji "Damask 3".

Erdićev advokat Adil Lozo je rekao da njegov branjenik nije izvršio mobilizaciju drugih osoba da se bore za Islamsku državu.

- U presudi je ostalo nejasno kome bi se te osobe trebale pridružiti i ko su te paravojne i parapolicijske formacije - pojasnio je Lozo i dodao da je kazna od tri godine i šest mjeseci previsoka.

Odbrana Midhata Trake u žalbi je navela da je prvostepena presuda zasnovana na indicijama te da nije dokazano da je njihov klijent nekome davao novac.

Hušidićev advokat u sudnici nije obrazlagao žalbe, dok je Senad Bilić rekao da je njegov branjenik Keserović uhapšen i ispitivan nezakonito.

Tužilac Saša Sarajlić zatražio je da se žalbe odbiju i prvostepena presuda potvrdi, kazavši da su Hušidić i Keserović sarađivali s Državnim tužilaštvom i da su priznali namjeru pridruživanja terorističkoj grupi, Islamskoj državi.

- Mi smo pogodno tlo za formiranje ovih organizacija i želimo to u korijenu srezati - naglasio je Sarajlić.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbama iznijeti naknadno, prenosi BIRN. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.