11.2.2016. 20:43
0
Evropski pokret u BiH: Aplikacija za članstvo u EU ključna je za BiH
Evropski pokret u Bosni i Hercegovini (EPBiH) u potpunosti podržava odluku Predsjedništva i Vijeća ministara BiH o zvaničnom podnošenju aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU), 15. februara.

Ukoliko razmotrimo sveukupnu političku situaciju u regionu, EU i cijelom svijetu, posebno iz perspektive predstojeće i čak snažnije izbjegličke krize koja predstavlja ne samo prijetnju stabilizaciji u regionu već i mogući kolaps EU i evropske ideje uopće, ideja lokalnih političara da hitno podnesu aplikaciju za članstvo u EU ne samo da je mudra, već je vjerovatno i trenutno jedina ispravna odluka. 

Svijet, a samim tim i EU i regija, ekstremno brzo idu ka nekoj situaciji čiju budućnost na duge staze ni najveći politički i diplomatski umovi sa 100 postotnom sigurnoću mogu da predvide. Zbog toga, ali i zbog rastuće nesigurnosti i tenzije u bh. društvu, za nas u BiH i regiji bitno je imati neku vrstu evropske perspektive, a bez podnošenja aplikacije za članstvo u EU, ova perspektiva ubrzo će nestati. 

Mišljenja smo da je podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU odgovoran čin bh. političara koji za cilj ima, između ostalog, prevenciju haosa i smirivanje tenzija u zemlji prije izbora te nastavak i ubrzavanje procesa reformi i evropskih integracija. 

Također, aplikacija predstavlja i jasan signal potencijalnim investitorima da je BiH na putu ka integraciji u EU te da će njihove investicije biti sigurne.

Podnošenje aplikacije nije samo test za sve nas u BiH koji će konačno pokazati ko je protiv poboljšanja društvene situacije u BiH i njenog članstva u EU, već možda više test za EU čiji će članovi sada morati pokazati ko zaista podržava pristupanje BiH Evropskoj uniji, a ko je protiv toga.

- Stoga pozivamo, prije svega, diplomatska predstavništva svih zemalja članica EU, ali i bitne članove lokalne zajednice, da pruže potpunu političku i moralnu podršku političkim liderima BiH u procesu podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU, jer je to od vitalnog interesa za sve stanovnike BiH - saopćeno je iz EPBiH.  

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.