11.2.2016. 21:35
0
Šušnjar se lažno predstavlja kao konzul BiH u Chicagu i narušava ugled BiH
Ministarstvo vanjskih poslova BiH do danas nije potvrdilo Ivana Šušnjara na dužnost generalnog konzula BiH u Čikagu, kazao je za novinsku agenciju Patria Nebojša Regoje, portparol MVP BiH.

Šušnjara je na ovu poziciju imenovalo Predsjedništvo BiH prošle godine u ljeto. 

Prema uobičajenoj diplomatskoj proceduri, on je po dolasku u SAD akreditive trebao predati u State department. Nepoznanica je da li je on to uopće uradio ili je predao akreditive ali od zemlje domaćina još uvijek nije dobio zeleno svjetlo.

To nije neuobičajeno, da zemlja domaćin svojim odbijanjem prihvatanja akreditiva prešutno šalje signal zemlji iz koje dolazi diplomata da je na njenom tlu nepoželjan.

Do imenovanja Šušnjara, generalni konzul je bio Brane Pećanac. No, kako Šušnjar inače kadar HDZBiH i lični prijedlog Dragana Čovića, nije dobio zeleno svjetlo, konzulatom rukovodi v.d. generalnog konzula Enisa Hadžović.

S obzirom da je Ivan Šušnjar, predstavljajući se kao generalni konzul BiH iznosio stavove o gorućim i važnim političkim pitanjima u BiH, pitali smo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da li je Šušnjar to sve govorio u ime naše zemlje, jer ga je Predsjedništvo BiH imenovalo.

- Sve što je Šušnjar govorio na marginama Molitvenog doručka organiziranog u Bijeloj kući prije nekoliko dana su što se tiče MVP-a isključivo njegovi lični stavovi i on je za nas do zvanične potvrde privatno lice - kazao je Regoje.  

Prema izvorima NAP-a iz Ministarstva vanjskih poslova, svaki imenovani diplomata mora proći određene pripreme. Šušnjar to prema zvaničnoj evidenciji uopće nije uradio, što je također indikativno.

Šta je Šušnjar govorio

Šušnjar je prema izjavama koje su objavljene u pojedinim medijima, senatoru Džonu Mekejnu, kojeg je zanimao porast broja domaćih autentičnih pristalica radikalizma u BiH, šta se čini u vezi sa tim i zašto se ne intervenira rekao:  

- Kazao sam senatoru Mekejnu da mi je drago što je neko postavio ovo pitanje, da mislim kako je važno za BiH da se tom zlu stane na vrijeme na put i kako mi je žao što dvojica najpozvanijih ljudi iz BiH, kada je u pitanju sigurnost nisu tu. A jedan od njih je zatvoren i to baš onaj koji se možda najglasnije u javnosti i kao ministar sigurnosti BiH zalagao protiv radikalizacije BiH, a to je gospodin Radončić. Nije na meni da tu sada otvaram druge podatke i pričam protiv vlastite zemlje, ali sam smatrao da je to važno spomenuti. Senatora je ta informacija svakako iznenadila.

Šušnjar je senatoru također kazao da je znakovito da je Fahrudin Radončić pritvoren pred sami dolazak u SAD i na ovu konferenciju.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.