12.2.2016. 12:58
0
Prekinuta blokada magistralnog puta M-17: Mještani Alića daljnje korake utvrdit će u prostorijama mjesne zajednice
Mještani naselja Alići iz mjesne zajednice Kosova, u blizini Maglaja prekinuli su dvosatnu blokadu magistralnog puta M-17 i na nagovor predsjednika mjesne zajednice Enesa Sejmenovića, razišli se mirnim putem. Odgovor od vlade i premijera Federacije BiH još uvijek nisu dobili, pa će tako o daljnjim koracima odlučivati u prostorijama MZ Kosova , javlja Anadolu Agency (AA).

Nezadovoljni odlukom Općinskog vijeća Maglaj po kojoj nisu uvršetni u prioriteta za rješavanje stambenih problema nastalih usljed majskih poplava 2014. godine, blizu 50 mještana Alića jutros je u potpunosti blokiralo magistralni put M-17 u mjestu Kosova i tražilo obraćanje federalnog premijera Fadila Novalića. 

Podsjetimo, za obnovu stambenih objekata na području općine Maglaj nakon poplava 2014.godine, Federalna uprava civilne zaštite izdvojila je sredstva u iznosu od 1.250.000 KM. Međutim na sjednici Općinskog vijeća 29. decembra prošle godine donesena je odluka da se sredstva prvenstveno usmjere građanima koji su vlastitim sredstvima obnovili svoje domove nakon poplava čime 17 porodica iz Alića, čije su kuće u potpunosti stradale, nije uvršteno u ovu raspodjelu. 

Mještani ovog maglajskog naselja još prošle godine potpisali su sa Federalnim fondom za pomoć stradalim područjima ugovor o dodjeli sredstava za izgradnju novih kuća. Uprkos tome 20 mjeseci poslije sredstava u Fondu nema, a riješenje njihovih problema se ne nazire. 

Inače, u maju 2014. godine pokrenuto klizište u potpunosti je uništilo 17 kuća u naselju Alići. Samo tri vlasnika uništenih objekata do sada su obnovili svoje domove dok ostalih 14 još uvijek čeka rješavanje stambenog pitanja. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.