12.2.2016. 18:55
0
Ko su balkanske ličnosti i organizacije sa američke crne liste?
Sjedinjene Američke Države ažurirale su „crnu listu“ na kojoj se nalaze osobe i subjekti iz cijelog svijeta.

Na crnoj listi sa područja Blakana nalaze se osuđeni ratni zločinci, poput Tihomira Blaškića, Ante Jelavića, Mladena Naletilića Tute, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika, Radoslava Brđanina, Vidoje Blagojevića, Ljubomira Borovčanina, Stanislava Galića, ali i bivši general Armije RBiH Enver Hadžihasanović, također osuđen u Haagu po komandnoj odgovornosti (zločini protiv zarobljenika u Zenici i Bugojnu). Na listi su i oni kojima se trenutno sudi u Haagu, poput Radovana Karadžića, ali i cijele njegove porodice. Haški optuženik (na slobodi) Vojislav Šešelj, čiju presudu očekuju krajem marta, našao je svoje mjesto na listi. Još jedan haški optuženik na slobodi je tu, Goran Hadžić. Neizostavno ime je, naravno, i ono Ratka Mladića.

Zanimljiv je svakako podatak da se na američkoj listi nalazi i Slobodan Milošević, koji je, koliko je našoj javnosti poznato, umro prije deset godina. Članovi porodice Milošević se već duži niz godina ne skidaju sa crne liste, prenosi Federalna televizija.

Spisak više puta godišnje ažurira Agencija za kontrolu strane aktive (OFAC), koja radi u okviru Ministarstva finansija SAD-a. Na listi su imena pojedinaca i subjekata koji su pod ekonomskim sankcijama Amerike.

Crnu listu možete pogledati na ovom LINKU.

Prvo 'zvučnije' ime na listi je Bakir Alispahić, slijedi Bosnian Investment Organization (BIO), sa adresom u Sarajevu, čiji je nekadašnji vlasnik Hasan Čengić. Čengićevo ime je također na spisku američke Agencije za kontrolu strane aktive. Tu su još i Milovan Bjelica, načelnik Opštine Sokolac, Milan i Sredoje Lukića, Senad Šahinpašić, Ljubo Ćesić Rojs, Momčilo Mandić i drugi. 

Zanimljivo je da se na listi nalazi i bh. Puma security agency.  Od političkih partija iz BiH, na listi se nalazi samo Srpska demokratska stranka, a svoje mjesto je našao i Ravnogorski četnički pokret.

Al-haramain islamic foundation (adresa: Travnik), Global relief foundation, inc. (dvije adrese u Sarajevu). Bosanska idealna futura (Sarajevo, Breza, Zenica) Al-haramain & al masjed al-aqsa charity foundation: Bosnia branch, Taibah international: Bosnia branch, Al furqan, Revival of islamic heritage society, organizacije su koje su baš kao u BiH, navedene kao sumnjive organizacije i u drugom zemljama svijeta, pretežno onim koje su na neki način povezane sa finansiranjem terorizma.  

Na kraju treba spomenuti i neizostavnog Nasera Kelmendija te hotel Casa Grande, koji je također na američkoj crnoj listi već duži niz godina.

(Nedim Pobrić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.