13.2.2016. 19:01
1
SAD odbijaju potpisati egzekvaturu Šušnjaru, Čović ga po svaku cijenu želi za konzula BiH u Chicagu
Bosna i Hercegovina je više od pola godine bez generalnog konzula u Čikagu, jer Ivan Šušnjar, kojeg je Predsjednišvo Bosne i Hercegovine imenovalo na ovu poziciju, još nije dobio egzekvaturu od američkih vlasti, piše agencija Patria.

Riječ je o službenom aktu države primateljice, u ovom slučaju Sjedinjenih Američkih Država, kojim ona odobrava obavljanje konzularnih funkcija šefu konzularnog ureda na konzularnom području.

Izvor agencije Patria iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine otkriva da su američke vlasti prije desetak dana odbile Šušnjaru dati egzekvaturu, no ta vijest još uvijek nije potvrđena. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine iz neobjašnjivih razloga šuti o cijelom slučaju.

Šušnjara je sredinom prošle godine na poziciju generalnog konzula u Čikagu predložio član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Veliki broj bh. intelektualaca tada se usprotivio takvoj odluci Čovića. Šušnjar je ocijenjen kao novinar koji je raspirivao nacionalnu mržnju među građanima Bosne i Hercegovine. Takav čovjek Bosni i Hercegovini ne može donijeti ništa, osim problema, ocijenili su intelektulaci, među kojima je i najveći broj uglednih bh. novinara.

Nevladine organizacije organizirale su čak i potpisivanje javne peticije kojom se tražilo povlačenje Šušnjarevog imena sa spiska generalnih konzula BiH. Peticiju su potpisali Senad Pećanin, Slavo Kukić, Jasmila Žbanić, fra Mile Babić, Ahmed Burić, fra Petar Jeleč i druge ugledne ličnosti iz BiH, no Predsjedništvo BiH ni nakon toga nije povuklo svoju odluku.

Nije jasno pod kojim okolnostima Šušnjar uopće sada boravi u Čikagu.

Izvor agencije Patria dalje otkriva da Ministarstvo vanjskih poslova BiH Šušnjaru nije trebalo dati putni nalog da putuje u Čikago prije nego američke vlasti potpišu egzekvaturu. Ovaj izvor još otkriva da Šušnjar, prema zvaničnoj evidenciji ministarstva, nije prošao ni pripreme, koje prije odlaska na dužnost morao proći svaki diplomata.

Ako su američke vlasti odbile potpisati egzekvaturu Šušnjaru, ili ako ima bilo kakvih problema u vezi sa njegovim imenovanjem za šefa konzulata BiH u Čikagu, zbog čega ga Predsjednišvo BiH ne povuče nazad u zemlju, a na njegovo mjesto predloži drugog diplomatu? Sa čijim pasošem Šušnjar uopće boravi u Čikagu? Ko plaća njegov skupi boravak u SAD-u?

- Sve što je Šušnjar govorio na marginama Molitvenog doručka organiziranog u Bijeloj kući prije nekoliko dana su, što se tiče MVP-a, isključivo njegovi lični stavovi i on je za nas do zvanične potvrde privatno lice - kazao je za Patriju Nebojša Regoje, portparol MVP BiH.

Konzulatom BiH u Čikagu trenutno rukovodi v.d. generalnog konzula Enisa Hadžović.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.