14.2.2016. 14:00
0
Crnadak: Predaja aplikacije veliki događaj za BiH i RS
Ministar vanjskih poslova BiH i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak ocijenio je da je sutrašnja predaja aplikacije BiH za kandidatsko članstvo u Evropskoj uniji (EU) veliki događaj i za BiH i RS.
- I za PDP je ovo veoma važan dan, jer od osnivanja stranke želi RS u EU, tamo pripada i niko ne smije kočiti taj put - rekao je Crnadak na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Kao uspjeh aktulenog Vijeća ministara naveo je aktivnosti koje su urađene kako bi se predala aplikacija, ističući da je to urađeno bez ustavnih promjena u BiH te čuvajući ulogu entiteta, odnosno RS.

Pojasnio je da će BiH nakon predaje aplikacije dobiti upitnik, a najteži dio posla slijedi između predaje aplikacije i sticanja statusa kandidata.

Naglasio je da BiH čeka provođenje evropske agende, a najveći dio posla je na vladama entiteta.

Što se tiče PDP-a, naglasio je će ta stranka provoditi predstojeće aktivnosti poštujući nadležnosti entiteta i države, što je bitno i kod prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, negirajući da će biti osnovano bh. ministarstvo poljoprivrede.

- Bez stava RS-a neće se moći usvajati odluke - rekao je Crnadak, ističući da je RS u potpunosti zaštićena.

On je naveo da Vlada RS-a još uvijek nije navela šta to ne valja u usvojenom mehanizmu korodinacije, a ako to kaže bit će popravljeno ukoliko je argumentovano.

Crnadak smatra da RS "nikada nije bila u boljoj poziciji, ne može je niko ukinuti i bez njene uloge nema ni reforme ni evropskog puta".

On je naveo da od ekonomskog napretka u RS zavisi koliko će građani dobro živjeti.
(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.