24.3.2016. 15:01
0
Karadžić odgovoran za progon, ubistva, deportacije...
- Optuženi snosi individualni krivičnu odgovornost za progon, istrebljenje, ubojstvo i deportaciju i prisilno premještanje kao zločine protiv čovječnosti - kazao je Kwon tokom ozricanja presude ratnom lideru Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Kwon je kazao da su deportacije, prisilno premještanje i progon bili u namjeri.

- Svojim poricanjem da srpske snage čine zločine po općinama, optuženi je stvorio okruženje u kojem su srpske snage i dalje mogle činiti zločine - zaključio je Kwon.

Međutim, u odnosu na tačku vezanu za genocid, Sudsko vijeće nije moglo da nađe genocidnu namjeru kod optuženog, iako su počinjeni masovni zločini. Tako se genocid ne odnosi na zločine u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Kada su u pitanju zločini vezani za opsadu Sarajeva, Karadžić je kao vrhovni komandant VRS-a dopustio da kampanja granatiranja i snajperskog djelovanja traje u nedogled. Izdao je brojna naređenja, kako na strateškom tako i na operativnom planu.

- Na osonvu dokaza vezanih za snajperske incidente, Vijeće smatra da je ovaj plan uključivao ubistva, teror i terorisanje - kazao je Kwon.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.