13.4.2016. 11:32
0
Dunović i Moore u Stocu: Djeca imaju pravo na kvalitetno obrazovanje
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Jonathan Moore u utorak su tokom cjelodnevne posjete Stocu obišli Osnovnu školu "Crnići" i Područnu školu "Hodovo", te Osnovnu školu Stolac i Prvu osnovnu školu Stolac.

Kako je danas saopćeno iz Kabineta potpredsjednika Federacije BiH, cilj radne posjete bio je razgovarati s direktorima škola i čuti od njih na koji način se ostvaruje međusobna saradnja u školama koje funkcionišu na principu „dvije škole pod jednim krovom“, te na koji način pokušavaju istovremeno riješiti i svakodnevne probleme funkcionaisanja obrazovnih institucija u teškim materijalnim uslovima.

 Direktori su istakli da je međusobna saradnja korektna i pozitivna, te da se trude djeci pružiti najbolje uslove za rad i učenje.

 Tokom razgovora podrctano je da sva djeca trebaju imati najbolje obrazovanje kako bi imali mogućnost postići najbolje rezultate i uspjeh. Ambasador Moore kazao je da će Misija  OSCE-a kroz rad na terenu i dijalog ostvariti što je moguće bolju saradnju s ljudima i pronaći rješenja za bolje i kvalitetnije obrazovanje.

 Potpredsjednik Dunović smatra da je specifičnost škola u Stocu ta što funkcionišu kao „dvije škole pod jednim krovom“, što predstavlja evidentan problem u Bosni i Hercegovini. Istakao je da je njegov cilj, u suradnji sa OSCE-om i svima koji žele bolju budućnost našoj zemlji, kroz razgovore i zajedničke inicijative riješiti ovaj problem.

 - Stolac je sjecište kultura, Stolac je mjesto prvih tragova pismenosti i žalosno je da u 21. vijeku ovdje imamo situaciju u kojoj se djeca razdvajaju po nacionalnoj osnovi u obrazovnim institucijama. Segregacija djece nije dobra ni po bilo kojem principu, a naročito po nacionalnom. Dosta se u javnosti govorilo o primjeru OŠ „Crnići“ u čijoj se blizini nalazi vjersko obilježje, a koje je podijelilo mišljenje javnositi i stvorilo netrpeljivost među ovdašnjim stanovništvom. Siguran sam da donatori koji su postavili kip nisu imali namjeru razdvojiti ljude ovim činom, međutim, nastao je problem koji je neophodno riješiti. Danas smo razgovarajući zaključili da postoji mogućnost da se ovaj problem riješi na zadovoljstvo svih, što ću svakako i ja podržati - kazao je potpredsjednik Dunović.

 Potpredsjednik FBiH je također istakao da je od velike važnosti međusobna saradnja koja postoji među ovim školama i njihovim uposlenicima. Smatra da bi dobro rješenje bilo ujedinjavanje adiministracije u ovim školsko-obrazovnim ustanovama što bi smanjilo troškove poslovanja, a poboljšalo neophodne uvjete za rad i kvalitnetno obrazovanje.

- Postoje određeni pozitivni primjeri škola koje su napravile ovaj korak ka ujedinjenju administracije, a svakako treba podržati i male pomake koji su evidentni na terenu, kao što su organizovanje zajedničkih kulturnih i sportskih manifestacija. Također, dobar primjer je i dugogodišnje zajedničko funkcionisanje školske biblioteke u školama u Stocu. Svakako da su to mali pomaci, ali uz nastavak dijaloga može se postići puno više, te doći do krajnjeg rezultata, a to je kvalitnetno obrazovanje bez nacionalnog razdvajanja djece u školama. Svi mi imamo obavezu obezbijediti djeci najbolje uslove za školovanje i obrazovanje i nikako ih razdvajati po nacionalnom principu - kazao je Dunović.

(FENA)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.