3.5.2016. 13:15
0
Zbog pritisaka nema slobode medija u RS-u
Situacija u medijima u Bosni i Hercegovini je loša, kao i uslovi rada novinara, koji su izloženi pritiscima kako političkim tako i finansijskim, upozorila je Milkica Milojević, predsjednica Udruženja “BH novinari”.

Milojević je u izjavi novinarima u Banjoj Luci istakla da sve ovo ne smije da bude opravdanje i da novinari kao građani i profesionalci u ovom poslu moraju da se bore za kvalitet rada i da pruže više u korist građanima.

Da nema slobode medija u RS-u i cijeloj BiH, gdje najviši funkcioneri otvoreno vrijeđaju i prijete novinarima, ukazao je predsjednik banjalučkog Kluba novinara Siniša Vukelić.

-Ne može se govoriti o slobodi medija u zemlji u kojoj predsjednik RS-a već godinu i po ne dozvoljava ekipi jedne od najvećih televizija da da uđu u Palatu Republike, te tjera iz tog objekta neke novinarke, ministar sigurnosti BiH otvoreno napada novinare javnog servisa, te gdje se obračunavaju vulgarnim riječima i uvredama s medijima...-  rekao je Vukelić.

Smatra da je za pohvalu da je istraživanje pokazalo da više od 70 posto ispitanih građana vjeruju medijima, a najmanje političarima, koje i krive da vrše najveći pritisak na medije.

Da je Bosna i Hercegovina, po pitanju slobode medija u „slobodnom padu“ i da se ta situacija pogoršava, upozorila je i Tanja Topić, šefica banjalučkog ureda Fondacije Friedrich Ebert u BiH.

Ona je rekla da istraživanje „Freedom House's“ pokazuje pad kada je u pitanju nezavisnost medija.

-Stoga je BiH dosegla onu granicu zemalja koje svrstavamo u djelimično slobodne i to je veliki poraz, jer smo iz godine u godinu postajali sve lošiji - rekla je Topić.

Povodom Međunarodnog dana slobode medija, Fondacija Friedrich Ebert u BiH i Udruženje BH novinari – Klub novinara Banja Luka organizirali su prezentaciju istraživanja i debatu o temi “Medijske slobode u BiH u 2016. godini”.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.