12.5.2016. 17:42
0
Prekinuta sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, Klub Srba ne želi naredno zasjedanje
Prekinuta je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon dviju pauza u toku tačke dnevnog reda kojom je najavljivan izbor dopredsjedavajućeg Doma srpske nacionalnosti.

Članovi delegatskog kluba Srba najavili su da ne pristaju na otvaranje naredne sjednice dok ne bude riješeno pitanje izbora dopredsjedavajućeg.

Mjesto dopredsjedavajućeg srpske nacionalnosti upražnjeno je, naime, od konstituiranja aktuelnog saziva Doma naroda.

Prema propisu, članovi tročlanog rukovodstva Doma, predsjedavajući i dvoje dopredsjedavajućih, treba da zastupaju tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. U aktuelnom sazivu, funkciju predsjedavajuće obavlja Lidija Bradara, Hrvatica, a Jasenko Tufekčić, Bošnjak, jednog od dvoje dopredsjedavajućih. 

Drugi dopredsjedavajući, koji u ovakvoj konstelaciji mora biti Srbin, nije imenovan od konstituiranja Doma.

Delegati su danas pred sobom imali listu s imenima troje kandidata za tu poziciju - Željka Mirkovića, Daliborke Milović i Drage Puzigaće, ali do izjašnjavanja nije ni došlo.

Delegatski klub Bošnjaka, koji je ubrzo po otvaranju ove tačke dnevog reda zatražio jednosatnu pauzu, rekao je po njenom isteku da nema jedinstven stav o prijedlozima i predložio prekid aktuelnog zasjedanja te otvaranje novog koje je inače bilo najavljeno za danas.

Međutim, Klub Srba je naveo da ne želi naredno zasjedanje dok ne bude riješeno ovo pitanje.

Potom je zasjedanje prekinuto. Nije najavljen mogući datum nastavka.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.