24.5.2016. 17:40
0
"Rekli su mi da mi je sin otišao na razmjenu, a onda su ga pronašli negdje kod Grmeča"
Žitelji kozaračke regije danas su mimohodom glavnom ulicom u Kozarcu do šehidskog mezarja u naselju Kamičani i vjerskom molitvom obilježili 24 godine od razaranja ovog gradića u zapadnom dijelu BiH i pet njegovih naselja sa bošnjačkom većinom u proteklom ratu, javlja Anadolu Agency (AA).

Oni su nakratko zastali li kod spomen obilježja podignutog 2010. godine u centru Kozarca, na kojem su isklesana imena 1.226 lica  koja su sa ovog područja  poginula u ratu, da bi  položili cvijeće i odali im poštu.

 U mimohodu je bila i Safija Jakupović koja je rekla da  je 24. maj podsjeća  na njenu i tragediju mnogih porodica ove regije.

 „Izgubila sam sina, jedinca koji je imao 25 godina. Otjeran je u logor "Keraterm", a onda  u logor "Omarska" i onda je otjeran  nisam znala gdje. Rekli su mi  kao da je otišao na razmjenu, a onda su ga pronašli negdje kod Grmeča, ali mi nisu dali da mu odem. Njegove  posmrtne ostatke sam  pronašla, ali  ne znam tačno kad, možda prije-tri četiri godine, a ukopan je u šehidskom mezarju u  Kamičanima, kazala je.

 Dodaje da ima i kćerku koja sa porodicom živi u Austriji, a da ona u Kozarcu živi sama.

 Pripadnici Vojske RS su 24. maja 1992. godine izvršili napad na Kozarac i pet naselja sa bošnjačkom većinom i tokom dvodnevnog granatiranja su ih razorili.

 Veliki broj žitelja ove regije je potom završio u prijedorskim logorima "Trnopolje", "Keraterm" i "Omarska"  u kojima ih  je znatan broj ubijen.

 Nakon njihovog zatvaranja oni su krenuli u progonstvo i većina ih je svoj  život  organizovala u zapadnoevropskim zemljama, Australiji i Americi.

 Manjem broju koji se vratio u Kozarac i pet njegovih naselja ovo je 17.  godina kako bilježavaju godišnjicu njihovog razaranja.

 „Neko kaže da je ovo organizovano obilježavanja godišnjice, a ja bih rekao da je  ovo više spontano okupljanje, jer za ovo nije trebalo nikoga obavještavati. Građani su prihvatili ovaj datum kao svoj i svake godine ovakav je odziv. U Mutlijskoj džamiji se klanja podnevni namaz i onda dođemo ovdje da našim šehidima  poklonimo Jasin", kazao je  predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kozarac, Teufik Kulašić.

 Na pitanje kako žive povratnici, koji su vlastitim sredstvima i radom, zatim sredstvima međunarodnih donatorskih sredstava, te sredstima na lokalnom, entitetskom i državnom  nivou ovaj gradić i naselja digli iz pepela, kazao je da  nisu izolovani od prisutne situacije u Bosni i Hercegovini.

 „Svima nam je loše. Mi smo građenjem naših objekata i džamija, dokazali da hoćemo tu da živimo međutim, ova druga strana ili  nas ne shvata, ili su u goroj situaciji  nego što smo mi sami. Najveći problem u čitavoj BiH, pa i ovdje je velika nezaposlenost  i zbog toga  i naša omladina odlazi iz Kozarca i to je veliki  problem,  naglasio je on.

 Kulašić je rekao da je u proteklom ratu stradalo oko 1.230 žitelja tog gradića, a da su do sada ekshumirani posmrtni ostaci 800 ubijenih  koji su ukopani u šehidskom mezarju u Kamičanima.

 Za stradanje bošnjačkog naroda na kozaračkoj regiji nedavno je Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv tri lica iz Prijedora.

 Kozarac i njegova regija naročito ožive u ljetnim mjesecima kada na godišnji odmor iz inostranstva dođu nekadašnji žitelji ovog grada i regije.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.