14.6.2016. 8:53
0
Bukvarević: Do kraja mjeseca prvi dio registra korisnika boračko-invalidske zaštite
Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, prema riječima ministra Salke Bukvarevića, intenzivno radi kako bi se do kraja ovog mjeseca završila prva faza izrade registra korisnika boračko-invalidske zaštite. Bukvarević naglašava kako će se odmah preći na drugu fazu, registar demobilisanih boraca.

- Projektom uvezivanja korisnika boračko-invalidske zaštite od općina, preko kantona, do Federacije, implementiran je jedinstveni centralizirani registar boraca, invalida i dobitnika ratnih priznanja. Ostalo je još nekoliko tehničkih detalja. Dakle, kraj juna je rok za konačnu uspostavu jedinstvenog i preglednog sistema korisnika boračko-invalidske zaštite - kaže Bukvarević.

Dodaje da se u registru nalazi oko 50.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 porodica poginulih i 5.000 dobitnika ratnih priznanja.

- U drugoj fazi je planirana izrada registra demobilisanih boraca. Naime, u jedinicama oružanih snaga, to je Armija RBiH, HVO i MUP RBiH, ljudi su bili od jednog mjeseca do 39 mjeseci. To imamo u svim odjeljenjima odbrane evidentirano. Ova država je podijelila i takozvane certifikate svim tim pripadnicima. Međutim, korisnici boračko-invalidske zaštite su oni koji imaju u jednom broju kantona minimalno 12 mjeseci, a u drugom, taj zahtjev je 24 mjeseca. Mi ćemo kroz registar imati mogućnost vidjeti koliko je to demobilisanih boraca koji će moći koristiti po Zakonu o pravima demobilisanih boraca sve prinadležnosti - objašnjava Bukvarević za današnji "Faktor".

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.