29.6.2016. 12:09
7
Efendija u prodavnici nazvao selam pa ostao iznenađen odgovorom komšija Srba
U selu Baljvine kod Mrkonjić Grada Bošnjaci i Srbi nikada nisu napadali jedni druge i do danas su, uprkos svemu, održali komšijske i prijateljske odnose.

Dužnost imama u Baljvinama već šest godina obavljala efendija Ilhan Šabić, koji priznaje da ga je atmosfera u selu po dolasku iznenadila. 

''Ovdje sam šest godina, naslušao sam se priča i prepričavanja, uvjerio sam se u to za razliku od mnogih mjesta i ovdje i u svijetu, ovo je mjesto zaista specifično. Ne bih rekao da je neko odbranio ovu našu džamiju već da je sačuvao, milovao je nježno i pazio. Kako naš bošnjački narod tako i komšije Srbije. Ne postoje dva dijela sela, mi smo jedno i zajedno smo. Mi smo primjer, imamo jedan odnos na relaciji Srbi - Bošnjaci koji je za primjer", kazao je Šabić za N1. 

Prvog dana u službi ostao je u čudu kad je u seoskoj prodavnici prisutnima nazvao selam. 

"Moj dolazak u selo na službu prvi dan bio je ujedno i prvi odlazak u prodavnicu. Po dolasku u trgovinu nazivam selam i svi gromoglasno odgovaraju alejkumu selam efendija, bujrum, dobrodošao. Tek kasnije shvatam da su bila svega 2-3 muslimana od njih desetorice", prisjetio se efendija Ilhan Šabić.

(Adna Zukanović-Zilić)

7
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.