23.7.2016. 20:54
1
Tužilaštvo BiH šuti: Da li je istraga u slučaju Čaušević stopirana jer je prozvao političare
Više od dvije godine prošle su kako je u spektakularnoj akciji SIPA-e uhapšen Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH. U policijskoj akciji „Pandora“, Čaušević je uhapšen zajedno sa 53 osobe, a među njima i 30 pripadnika UIO i carinskih terminala.

Čaušević i ostali uhapšeni su zbog koruptivnih krivičnih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH, piše novinska agencija Patria. 

U međuvremenu, veći dio uhapšenih, među kojima i Čaušević pušten je na slobodu.

Iako je u svom iskazu, bivši direktor UIO BiH naveo konkretna imena visokorangiranih aktuelnih i bivših funkcionera SDA, HDZ BiH i SNSD-a, te u šta su sve upleteni, ako je suditi po šutnji Tužilaštva BiH nije se puno toga uradilo.

Patrija je u dva navrata poslala upit Tužilaštvu BiH sa pitanjima vezanim za slučaj Pandora, odnosno konkretno dokle se stiglo sa istragom, ali odgovor nismo dobili.

Podsjećanja radi, u svom iskazu Čaušević je priznao istražiteljima Tužilaštva BiH da je na insistiranje Dragana Čovića UIO 2009. godine kupila zgradu Sokola u Mostaru, po cijeni od 2 miliona KM, iako je vještak procijenio da ta zgrada vrijedi tek oko 900.000 KM.

Prethodno, zgradu su od Sokola privatizirali Čovićevi prijatelji, i to dok je Čović bio direktor ovog bivšeg mostarskog giganta, po veoma povoljnim cijenama, a onda je Upravi prodali za dva miliona KM, što je duplo više od procijenjene vrijednosti.

Čauševićev iskaz koji je dao istražiteljima možete pročitati ovdje

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.