27.7.2016. 19:50
0
Usvojen zakon o državnoj službi: Nema više rukovodećih službenika
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Zakon o državnoj službi u Kantonu Sarajevo kojim se na cjelovit način uređuje položaj državnih službenika kao i lica koja nisu državni službenici ali se njihov radno – pravni status uređuje ovim Zakonom.

Priređivač zakona Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo i resorni ministar Mario Nenadić je istakao da je prijedlogu ovoga Zakona prethodila izuzetno široka javna rasprava, konsultovano je preko 60 institucija međunarodne zajednice, nevladinog sektora, organa uprave svih nivoa vlasti, predstavnika javnog i privatnog sektora:

- Ovaj zakon pobudio je veliki interes javnosti, što je i razumljivo jer on uređuje široku oblast državne službe. Zakon koji smo mi ponudili i koji je dobio podršku i zastupnika Kantona rezultat je širokog konsenzusa, uredio je ovu oblast na jedan inovativan način, gdje smo osigurali jedinstvo državne službe, te nastavili reformskim putem - istakao je ministar Nenadić. Dodao je da još neki kantoni u FBiH po usvajanje ovakvog Zakona žele primijeniti pravna rješenja jer, podsjećamo da je presuda Ustavnog suda FBiH iz 2010. godine dala mogućnost kantonima da mogu samostalno urediti državnu službu.

Zakon iz državne službe izuzimaju rukovodioce samostalne uprave organizacija i samostalne uprave organizacije koja se nalazi u sastavu ministarstava, kao i rukovodioce istih organa na nivou Grada i općina na području Kantona Sarajevo.

Status rukovodećih državnih službenika je ukinut ovim zakonom, svi su dobili status državnih službenika a upravljanje ljudskim resursima će biti moguće kroz ocjenjivanje službenika, interne premještaje i disciplinske mjere. Zakon omogućava prohodnost državne službe na sve organe uprave na koje se on odnosi, kantonalne, gradske i općinske.

Prilikom provođenja javnog konkursa u postupku zapošljavanja i unapređenja zabranjena je svaka diskriminacija, a propisano je da rukovodilac organa državne službe, Gradonačelnik ili načelnik postavlja najuspješnijeg kandidata sa Liste uspješnih kandidata koji su prošli javni konkurs, uz izuzetak odstupanja, u svrhu nacionalne i spolne zastupljenosti u zapošljavanju što je utvrđeno posebnim propisima.

Zakon preciznije utvrđuje način imenovanja i razrješenja lica koja nisu državni službenici te utvrđivanje mandata za lica koja nisu državni službenici u trajanju od pet godina sa mogućnošću ponovnog imenovanja na još jedan mandatni period.

Zakon sadrži kaznene odredbe koje propisuju novčane kazne za pravno lice – firmu, rukovodioca ogana državne službe kao i za državnog službenika. Zakon je dobio riječi podrške i od nevladinog sektora, a Centar civilnih incijativa ga je ocijenio kao iskorak u depolitizaciji, modernizaciji i profesionalizaciji državne službe.

- Nepodijeljena podrška u Skupštini Kantona ovakvom uređenju državne službe potvrđuje zajednički politički interes zastupnika da podrže ona rješenja koja na najbolji način uređuju sistem i donose pozitivne pomake u Kantonu Sarajevo - istakao je premijer Kantona Elmedin Konaković nakon današnjeg usvajanja Zakona o držanoj službi u Kantonu Sarajevo.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.