1.8.2016. 13:15
0
Vijeće Ustavnog suda RS-a prihvatilo zahtjev Bošnjaka u vezi s referendumom
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske (RS) prihvatilo je danas zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi s Odlukom Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma koji se odnosi na Dan RS-a.

Za Vijeće je prihvatljiv i zahtjev također bošnjačkog kluba u vezi sa Zakonom o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine, koji je Narodna skupština RS-a izglasala na sjednici održanoj 13. jula ove godine.

Vijeće Ustvanog suda RS-a je ocijenilo da su ispunjene sve procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o ovim zahtjevima i svoju odluku donijet će u narednih 30 dana, potvrđeno je nakon sjednica na kovima su razmatrana ova dva zahtjeva Kluba Bošnjaka.

Predmet današnjeg razmatranja i odlučivanja Vijeća bila su, dakle, pitanja prihvatljivosti navedenih zahtjeva, odnosno postojanje uslova za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanjima da li je osporenim aktima Narodne skupštine RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Bošnjački političari naglašavaju da 9. januar ne može biti prihvaćen kao Dan RS, te smatraju da treba provesti odluku Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine kojom su odredbe Zakona o praznicima RS-a, koje se odnose na 9. januar kao Dan RS, neustavne. 

Najavili su i da će, bez obzira na odluku Vijeća Ustvanog suda RS-a, nastaviti pravnu borbu osporavanja odluke o entitetskom referendumu, pa i na Ustvanom sudu BiH.

Poslanici stranaka sa sjedištem u RS-u su 15. jula donijeli odluku o referendumu u tom bh. entitetu 25. septembra, dok je istovremeno nedavno iz entitetskog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana RS.

Srpski političari smatraju da RS ima pravo na referendum, koji je skupštinskom odlukom zakazan za 25. septembar, a pitanje o kojem bi se građani izjasnili glasi “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?”.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.