25.8.2016. 9:38
0
Ćeman: Ustavni sud BiH mora što prije odlučivati o uloženim zahtjevima
Nakon što su na adresu Ustavnog suda BiH dostavljeni zahtjevi za rješavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska (RS) zbog odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru, Danu RS-a, kao i zahtjev za donošenje privremene mjere obustavljanja primjene sporne odluke Narodne skupštine RS-a do konačne odluke Ustavnog suda BiH, stvorena je potreba za održavanjem sjednice Ustavnog suda BiH prije prve naredne, predviđene za kraj septembra.

- Ustavni sud mora što prije o ovome odlučivati, naročito zbog toga što je uložen i zahtjev za donošenje privremene mjere. U konkretnom slučaju to znači, imajući u vidu tajming ostalih radnji kao što je datum zakazivanja referenduma, da bi Ustavni sud trebao donijeti relevantne odluke do toga datuma, u ovom slučaju 25. septembra - kazao je za 'Faktor' predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman.

Da bi ta sjednica bila zakazana i održana, potrebno je, objašnjava Ćeman, prisustvo svih devet sudija Ustavnog suda BiH.

- Upravo sada radim na tome da provjerim sa svim sudijama da li će moći održati sjednicu blagovremeno, prije datuma zakazivanja referenduma, i čekam povratne informacije jer ja mogu kao predsjednik Ustavnog suda zakazati sjednicu, ali ukoliko iz bilo kojih razloga, a mogu biti vrlo opravdani razlozi, ne bude dovoljno prisustvo, to će biti neproduktivna sjednica. Nastojat ću da, provjerivši hoće li naročito strane sudije biti u prilici doći na sjednicu prije ranije zakazane sjednice
krajem septembra, Ustavni sud odgovori svojoj zadaći, a to je da hitno rješava ove zahtjeve. Ja ne mogu prejudicirati kakva će odluka biti. Ovdje se radi o proceduralnim pitanjima - kazao je Ćeman.

Predsjednik Ustavnog suda BiH vjeruje da neće doći do te situacije da neko ne može prisustvovati sjednici.

- Mi oko 15. septembra imamo planiranu sjednicu Velikog vijeća, a to znači da su sudije već planirale svoje prisustvo, odnosno obaveze, tako da to može upućivati na to da bi se zaista moralo desiti nešto krajnje nepredvidivo da onemogući bilo koga da u periodu do 25. septembra ne bude u mogućnosti odazvati se na sjednicu - kaže Ćeman.

Na mogućoj plenarnoj sjednici prije 25. septembra bi se trebao razmatrati i zahtjev Narodne skupštine RS-a o preispitivanje ranije donesene odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a.

- Mi bismo taj zahtjev već ranije rješavali, da je on prije uložen. On je uložen pred sami istek roka za usklađivanje odredbe Zakona sa Ustavom, tako da jednostavno nije bilo dovoljno vremena da se sve to skupa analizira. S druge strane, ja kao predsjednik sam planirao na prvu narednu plenarnu sjednicu staviti to pitanje. To može biti u konkretnom slučaju i na sjednici prije ove zakazane za 30. septembar, ukoliko plenarna sjednica bude zakazana i održana. Morali bi prije svih ovih drugih pitanja riješiti i to pitanje u vezi sa zahtjevom za preispitivanje odluke - izjavio je predsjednik Ustavnog suda BiH.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.