6.9.2016. 15:05
2
"Otišli smo do škole 'Vuk Karadžić', stavili smo leševe u vreće i natovarili ih na traktor"
U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, pročitan je iskaz preminulog svjedoka koji je ispričao kako je u plastične vreće stavljao leševe koji su bili u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu i ispred te škole.

U istrazi 2007. godine, Desimir Đukanović je kazao istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštva BiH da je “sakupljao” leševe u školi u Bratuncu i oko nje.

Svjedok Đukanović je rekao da mu je Dragan zvani Kinez dao kese za leševe, koje su prekrivale cijelo tijelo osim glave.

- Otišli smo do škole ‘Vuk Karadžić’. (…) Leševe natovarali na traktor. Stavili u vreće - izjavio je svjedok.

On je ispričao da su leševi voženi u Glogovu, gdje je ranije iskopana jama.

Aleksandar Lazarević, branilac optuženog Dragomira Vasića, kazao je da bi svjedoka, da je živ, pitao kako komentariše to da ni u jednoj grobnici nisu pronađene vreće koje je spominjao.

Iskaz Đukanovića pročitan je na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici, koji je obuhvatao prisilno premještanje stanovništva, zarobljavanje i pogubljenje muškaraca.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Na ovom suđenju svjedočio je Neđo Nikolić, nekadašnji direktor “Ciglane” u Bratuncu, koji je ispričao kako je grupa oficira 14. jula 1995. godine došla pred njegovu firmu da pregleda prostor “za smještaj zarobljenih muslimana”.

Prema njegovim riječima, došlo je pet ili šest ljudi, među kojima je prepoznao Momira Nikolića i Branimira Tešića “Branu”, koji je radio u “SUP-u (Sekretarijat unutrašnjih poslova) u Bratuncu”.

- Govorio je Beara da su došli da pogledaju prostor na ciglani za smještaj zarobljenih muslimana. On je meni rekao da su planirali da se privremeno zadrže. Čak me pitao možemo li da obezbijedimo vodu. Branimir Tešić nije ulazio u kancelariju. Nije obilazio ni halu, to sam siguran - kazao je svjedok Nikolić.

On je napomenuo da je Momir Nikolić negdje izlazio pa se vratio, te da je zazvonio telefon i da je neko tražio Bearu.

- Poslije tog razgovora Beara nije ništa rekao. Prilikom izlaska Momir mi je rekao da se odustaje od te lokacije za smještaj muslimana - izjavio je svjedok Nikolić.

Momir Nikolić, koji je bio načelnik za bezbjednost Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je na 20 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici. Ljubiša Beara, nekadašnji načelnik za bezbjednost u Glavnom štabu VRS-a, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. septembar, javio je BIRN-Justice Report BiH.

(Fena)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.