7.9.2016. 15:29
0
Zakon o "švicarcu" danas na izjašnjavanju u Doma naroda, Vlada ga nije odobrila
Nacrt zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM), koji je na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta, predviđa konverziju po kursu koji je važio u trenutku zaduženja, uz kamatnu stopu od pet posto.

Ako bi zakon stupio na snagu, to bi značilo da bi banke morale za korisnike kredita u švicarskim francima u Federaciji BiH napraviti anekse ugovora i kredite prebaciti u konvertibilne marke.

Takav nacrt zakona odobrio je Predstavnički dom Federalnog parlamenta gotovo jednoglasno u aprilu ove godine. “Za” je glasalo 79 zastupnika, samo jedan od prisutnih bio je suzdržan.

Dom naroda će danas o tom, kao i svakom drugom aktu u obimnom dnevnom redu, glasati pri kraju sjednice pošto završi raspravu o svakoj temi.

Razlog je očekivani veći kvorum nakon završetka sjednice kantonalne skupštine u Sarajevu čiji dio članova ujedno participira u federalnom Domu naroda.

Predlagač zakona o konverziji kredita vezanih za švicarski franak je Komisija formirana u Predstavničkom domu za ispitivanje zakonitosti plasmana kredita u toj valuti.

Federalna vlada nije prihvatila predloženo zakonsko rješenje jer smatra da bi dovelo u pitanje ravnopravnost korisnika kredita s valutnom klauzulom u eurima, koji su u praksi imali i dvostruko veće kamatne stope od onih s klauzulom u francima.

Ministrica finansija Jelka Milićević je danas kazala da rješavanje problema kredita u CHF treba zasnivati na nekoliko postavki, od kojih je prioritetno dobrovoljno traženje rješavanja na relaciji banka - komitent.

Ljetos je  saopćeno da je Vlada, sagledavajući svu težinu situacije u kojoj su se našli korisnici kredita u švicarskim francima, ostala pri stavu da korisnici u pregovorima s bankom trebaju naći mogućnost za ublažavanje tih problema, u obostranom interesu.

Nedaće s kojim su se susreli korisnici kredita vezanih za CHF nastale su u momentu promjene kursa te valute, zbog čega su kreditne rate značajno narasle.

Problem je pogodio korisnike ovih kredita ne samo u Bosni i Hercegovini već i regionu.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.