19.9.2016. 13:43
0
Karan: Ustavni sud BiH zabranom referenduma prekinuo implementaciju svoje odluke
Predsjednik Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj (RS) Siniša Karan danas je ustvrdio da je Ustavni sud BiH privremenom mjerom o zabrani referenduma prekinuo proces implementacije svoje odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a.

I pored zabrane referenduma u RS-u, Karan tvrdi da pripreme za njegovo održavanje teku predviđenom dinamikom, a glasački materijal je već proslijeđen u oko 30 lokalnih zajednica, dok će taj posao biti sutra završen.

Kazao je i da ta komisija nema formalnopravnu direktnu odrednicu prema Ustavnom sudu BiH, jer je tehičko tijelo Narodne skupštine RS-a sa zadatkom da provede njenu odluku o referendumu i stoga ne može komentirati njegovu odluku o zabrani referenduma u RS-u o 9. januaru, kao danu tog bh. entiteta

Međutim, iznio je stav da Ustavni sud BiH svojom odlukom zadire u odluke Narodne skupštine i tu vrstu kontrole imaju samo građani koji su joj povjerili svoj glas.

- Ovakva odluka Ustavnog suda BiH je presedan i upitno je i vrijeme i način provođenja. Ustavna praksa ovakvih odluka ne postoji na našim prostorima.

Na današnjoj sjednici usvojena je i odluka da se uputi apelacija Ustavnom sudu BiH na odluku Apelacionog vijeća Suda BiH i Centralne izborne komisije da se referendumskoj komisiji ne ustupi centralni birački spisak za RS i Brčko Distrikt za potrebe referenduma u RS-u.

Karan tvrdi da je time prekršena Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Dodao je da se građani besplatnom SMS porukom putem M:tela mogu informirati o glasačkom mjestu.

Iako je Ustavni sud BiH potvrdio svoju raniju odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a te privremenom mjerom zabranio referendum u RS-u najavljen za 25. septembar, srpski političari su naveli da ostaju pri skupštinskoj odluci da se referendum provede.

Mediji u RS-u već emituju promotivni spot "Srpska te treba“, u kojem se pozivaju građani da 25. septembra izađu na referendum te sugeriše da se na pitanje da li želite da se 9. januar obilježava kao Dan RS-a izabere opcija "Da“.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.