19.9.2016. 22:08
1
MUP RS podnio prijavu protiv Ahmeta Šantića: Predsjednika CIK-a terete zbog neizvršavanja sudske odluke
FOTO: Ahmet Šantić
Postavlja se pitanje hoće li u MUP-u Republike Srpske biti jednako profesionalni i kada je posrijedi izvršavanje odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na organiziranje referenduma, odnosno, hoće li nakon predsjednika CIK-a, podnijeti kaznene prijave i protiv čelnika RS-a?!

Uprava za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je Okružnom tužilaštvu Doboj podnijela izvještaj protiv predsjednika Centralne izborne komisije BiH Ahmeta Šantića zbog počinjenog krivičnog djela neizvršavanje sudske odluke iz člana 371 Krivičnog zakona Republike Srpske.
 
"A.Š. je vršeći funkciju predsjednika CIK-a, 14. septembra odbio da postupi po Naredbi Osnovnog suda Derventa od 9. septembra ove godine", piše u saopćenju MUP-a RS.
 
Iz MUP-a nadalje navode da su policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet 15. septembra lišili slobode šest lica na području općine Derventa zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela falsifikovanje isprave i zloupotreba biračkog prava, piše Slobodna Bosna.
 
„Oni se sumnjiče da su falsifikovali dokumentaciju na osnovu koje su registrovali najmanje 1.471 birača koji glasaju putem pošte iz inostranstva i takvu dokumentaciju dostavili CIK-u.
Osnovni sud u Derventi izdao je Naredbu o oduzimanju spornih prijava glasača iz CIK-a, ali je 14. septembra Komisija odbila da postupi po naredbi Suda i policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske odbila da preda traženu dokumentaciju“, saopćili su iz MUP-a Republike Srpske.
 
Sada se, međutim, postavlja pitanje hoće li u MUP-u Republike Srpske biti jednako profesionalni i kada je posrijedi izvršavanje odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na organiziranje referenduma, odnosno, hoće li nakon predsjednika CIK-a, podnijeti kaznene prijave i protiv čelnika RS-a?!


(Anesa Agović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.