5.10.2016. 15:56
0
Suđenje Radončiću: Džuvo tvrdi da nije bio sa Azrom Sarić u Dubrovniku, Čibukčić misli da jeste
U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u slučaju Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić, a kao svjedoci Tužilaštva BiH su se pojavili Almir Džuvo, bivši direktor OSA-e i Fuad Čibukčić, piše bh. novinska agencija Patria.

Na pitanje tužioca Bože Mihajlovića da li poznaje Azru Sarić, Džuvo je kazao da su se upoznali prije nekoliko godina u Dekanteru (ugostiteljski objekat u Sarajevu op.a.) te da su tu kad se vide znali popiti piće i razgovarati.

Svjedok je potvrdio da dobro zna sve osobe kojima se sudi osim Zijada Hadžijahića i da poznaje Fuada Čibukčića, direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH i visokopozicioniranog kadra SBB.  

– Čibukčića sam sreo par puta i imamo poznaničke odnose.

Tužilac je pitao Džuvu gdje je bio za Novu godinu na šta mu je odgovorio da je nekoliko dana proveo u Dubrovniku u hotelu Sheraton. Pitao ga je da li je sreo ijednu osobu iz ovog slučaja, Džuvo je kazao da nije ali da je sreo Čibukčića. Džuvo nije želio reći ime ženske osobe u čijem je društvu bio kada je naišao na Čibukčića, što mu je i omogućeno ali je tokom svjedočenja ipak spomenuo ime Marijana.

- Nije Azra Sarić bila u mom društvu – kazao je Džuvo.

On je pojašnjavajući susret sa Čibukčićem na šetnici kazao da mu je sam prišao, ali da ga nije upoznao sa ženskom osobom s kojom je bio i koja je ostala dva do tri metra iza njega.

- Da je to bio Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman ja bih upoznao s tom osobom, ovako nisam – kazao je Džuvo.

Na sljedeće pitanje tužioca da li poznaje Indiru Ćatić, Džuvo je kazao da su prijatelji i da ga je ona nakon susreta sa Čibukčićem nazvala 30 ili 45 minuta poslije i pitala da li je sa Azrom Sarić. On je odgovorio da nije i ne zna odakle ta priča.

Na pitanje Mihajlovića da li je imao neke druge razgovore sa osobama iz pravosudnih institucija dok je bio u Dubrovniku, Džuvo je kazao da jeste sa Dianom Kajmaković koju poznaje od svoje 10. godine.

Odbrana se pobunila zbog iznošenja novih činjenica sa kojima nisu bili upoznati, ali je tužilac kazao da će se relevantnost ovih dokaza pokazati nakon što bude preslušan razgovor Dautbašića i Radončića.

Džuvu je kratko ispitala i odbrana Radončića advokat Asim Crnalić koji je želio znati kakva je vrsta odnosa između njega i Azre Sarić. Džuvo je pojasnio susrete sa Sarić.

- U Dekanter dolazi 50 istih ljudi stalno i tu se svi pozdravimo. Moje viđanje s njom je bilo jednom u dva mjeseca. Meni je ta špekulacija koja se pojavila nanijela štetu i nema veze s istinom – kazao je svjedok.

Na pitanje Crnalića da li je znao da je bila u vezi sa Ramizom Delalićem Ćelom, Džuvo je kazao da je to saznao „dva mjeseca prije nego što će se sve početi dešavati“.

Crnalića je zanimalo i da li je Ćelo bio zanimljiv sigurnosnim službama na čijem je čelu bio na šta je Džuvo kazao „ako je bio u bjekstvu toliko godina normalno je da su se sve policijske agencije bavile njim“.   

Crnalić je konstatovao da je čudno da „ste bili bliski s tom osoboma“ na šta je Džuvo kazao da može navesti i druge osobe.

Drugi svjedok Fuad Čibukčić na prvo pitanje tužioca da li poznaje sve osobe koje su optužene kazao da zna sve osim Zijada Hadžijahića. Na pitanje gdje je bio za Novu godinu, Čibukčić je kazao da je bio s porodicom u Dubrovniku.

Tužilac Mihajlović ga je pitao da li je na dan 31.12.2015. godine sreo Džuvu.

- Bili smo na parkingu, vadio sam kolica iz automobila kada sam primjetio da Džuvo sa ženskom osobom prilazi. Radilo se o Azri Sarić. Kada je vidio da sam ga primjetio nešto joj je šapnuo i gurnuo je ustranu i od njega je ostala 7 do 10 metara – kaže Čibukčić.

On je dodao da mu je čestitao Novu godinu, predstavio suprugu, punca i punicu te da razgovor nije trajao duže od dvije minute.

Tuižilac je pitao da li je razgovarao s nekim poslije susreta, na šta je Čibukčić kazao da jeste sa Radončićem te da su se čuli još nekoliko puta tokom dana.

- Radončić je kazao da mu je još neko rekao da je vidio Džuvu s pomenutom osobom. Mislim da smo u jednom trenutku rekli da bar ima neki snimak da vidimo je li to ta osoba – kazao je Čibukčić te dodao da je cijeli grad znao da je Džuvo u vezi s tom gospođom.

Čibukčić je potvrdio da je njegova punica bezuspješno pokušala napraviti fotografiju Džuvine pratnje o čemu je obavijestio Radončića sa porukom:

- Pu..... bato.

Na pitanje zašto je odmah nazvao Radončića i javio mu vrijeme susreta, Čibukčić je kazao da nije imao nikakvu naredbu da to uradi.

Svjedoka je ispitao i član Sudskog vijeća Ranko Debevec te je želio da mu svjedok pojasni od kada i kako poznaje gospođu Sarić.

- Ja sam posljednji muški Čibukčić u ovom gradu. Susretao sam mnoge moje vršnjake i sretao sam je u gradu i iz medija je znam – kazao je Čibukčić, a na drugo pitanje može li je opisati kazao je "da se radi o visokoj, atraktivnoj ženi".

Debevec je pitao da li je to osoba koju je vidio sa Džuvom. On je kazao da „misli da je to ta osoba.“

Kako je izneseno nakon suđenja, Azra Sarić je 30. avgusta podnijela imovinsko-pravni zahtjev kojim od Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman potražuje 13.500 KM zbog navođenja na davanje lažnog iskaza, prijetnji smrću, umanjenju njene životne aktivnosti.

Radončić se obratio Sudu te kazao da niko nikada nije prijetio Azri Sarić smrću.

Pojasnio je da je to uradio izvjesni Elvir Džibrić iz Tuzle te da je sve to izmišljeno i da zahtjev Sarić treba uputiti Boži Mihajloviću i Džibriću.

Sljedeće ročište je 12. oktobra, a kao svjedoci pojavit će se Emir Talirević, Safet Oručević i Dubravko Čampara. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.