6.10.2016. 14:33
0
UIO BiH i SIPA provode zajedničke akcije kodnih naziva “List 2“ i “Box”
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA danas provode zajedničke akcije kodnih naziva “LIST 2“ i “BOX” u cilju suzbijanja nelegalnog prometa duhana u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti na terenu još uvijek se provode na više od 30 lokacija širom Bosne i Hercegovine uključujući  Orašje, Šamac, Bosanski Brod,  Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banja Luku, Sanski Most, Mostar, Grude, Čitluk, Široki Brijeg, Posušje. 

U okviru akcije “List 2” do sada je privedeno 21 lice, a u okviru akcije “Box” privedeno je 15 lica. Odzeto je 10 tona duhana u listu i rezanog duhana, te sedam mašina koje su služile za rezanje duhana. S obzirom da su aktivnosti na terenu još uvijek u toku, ovo nisu konačni rezultati kad je u pitanju oduzeta roba i predmeti.

Privedena lica sumnjiče se da su kao odgovorna lica u nekoliko pravnih subjekata u BiH omogućavala velikom broju kupaca – preprodavača duhana, da neovlašteno i suprotno odredbama Zakona o duhanu BiH i Zakona o akcizma BiH, dalje nezakonito prometuju duhan u listu i rezani duhan u Bosni i Hercegovini. Na takav organizovan način, a suprotno zakonskim propisima, vršila se prodaja duhana “na crno” čime se izbjegavalo plaćanje akcize koja iznosi 85 KM po kilogramu prometovanog duhana, kao i pripadajući PDV. 

Sumnja se da je u periodu od februara do augusta 2016. godine ova organizovana grupa nezakonito prometovala na tržištu BiH oko 100 tona duhana, čime je po osnovu akciza i PDV-a budžet oštećen za oko 10 miliona KM. Konačan iznos za koji se sumnja da je oštećen državni budžet biće poznata po okončanju svih kontrola na terenu i pripreme izvještaja za Tužilaštvo BiH.

Podsjetimo, u toku prošle godine službenici UIO i SIPA-e proveli su akcije kodnog naziva “List” i “List 1” kada je ukupno oduzeto oko 48 tona rezanog i duhana u listu i nekoliko mašina za rezanje duhana koji se nezakonito prodavao u BiH. 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.