22.10.2016. 13:59
6
Studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću: Posljednji političar omiljen i na Istoku i na Zapadu
Anadolu Agency 01
Anadolu Agency 02
Anadolu Agency 03
Anadolu Agency 04
Anadolu Agency 05
Povodom 13. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića Udruženje ''Mladi muslimani'', Fond ''Bošnjaci'' i Muzej ''Alija Izetbegović 1925-2003.'' organizovali su danas Studentsku konferenciju o Aliji Izetbegoviću "Bosna prije svega", javlja Anadolu Agency (AA).

Edhem Bakšić, predsjednik Udruženja ''Mladi muslimani'', kazao je da su konferenciju organizovali u znak sjećanja na rahmetli Aliju Izetbegovića.

"I u znak valorizacije svega što je on učinio za naš narod i našu zemlju. Zamišljeno je da konferencija bude izlaganje devet studenata, do sada neafirmisanih mladih istraživača koji će predstaviti svoja viđenja o radi u životu Alije Izetbegovića", pojasnio je Bakšić.

Prema njegovim riječima, naziv konferencije je "Bosna prije svega" jer su željeli napomenuti državničku ulogu Alije Izetbegovića.

"Željeli bismo istaknuti da moramo gajiti kulturu sjećanja na sve naše zaslužne ljude, a svakako predsjednik Izetbegović je među njima", kazao je Bakšić.

Istakao je da oni nisu zadovoljni koliko se gaji sjećanje na rahmetli Izetbegovića, jer "naša intelektualna sredina nije u stanju da adekvatno odgovori na sve neutemeljene tvrdnje koje se odnose na njegov politički, društveni i državnički angažman".

Šahin Kerla, direktor Fonda ''Bošnjaci'',  kazao je za AA da na konferenciji učestvuje devet studenata od kojih su šest stipendisti Fonda "Bošnjaci" čiji je osnivač rahmetli Alija Izetbegović.

"Osnovan poruka i cilj ove konferencije je da iz ugla mladih govorimo o istini, liku i djelu Alije Izetbegovića. Ono što je karakteristično za naše područje je to da mnogi govore i pišu o Aliji Izetbegoviću, a nisu nikada ni pročitali neko njegovo djelo niti su imali tu čast da se sa njim druže, sarađuju i da ga bolje upoznaju", istakao je Kerla.

Naglasio je da je vrlo važno da se skrene pažnja svima onima koji mogu i žele da utiču da se upoznaju sa likom i djelom Alije Izetbegovića.

"Ono što je tužno jeste da većina njegovih knjiga stoji na policama gdje kupe prašinu, a nisu u funkciji obrazovanja i nauke. Smatramo da bi obavezan dio literature u školama trebala biti djela Alije Izetbegovića. Vrlo je važno da mladi isčitavaju djela Alije Izetbegovića, da se na taj način educiraju i imaju sigurno šta naučiti, vidjeti i doživjeti", dodao je Kerla.

Adnan Žiško, direktor Muzeja ''Alija Izetbegović 1925-2003'', kazao je da su ovih dana obilježavali godišnjicu smrti Alije Izetbegovića.

"Sigurno da na dostojanstven način pokušavamo da obilježimo period i života i smrti Alije Izetbegovića. Ova konferencija jeste plod saradnje tri ustanove, institucije koje su faktički bile vezane za Aliju Izetbegovića kako dok je bio živ tako i u ovom periodu", pojasnio je Žiško.

Naglasio je da je sa ove vremenske distance jako značajno da vidimo kako je Alija Izetbegović posmatrao stvari u BiH u tom periodu.

"Nažalost, u ovom vremenu nema nekih velikih promjena. Iskušenja za BiH su jednaka i sa ove vremenske distance možemo reći koliki je značaj Alija Izetbegović imao za sve bh. patriote, državu BiH, a kada pogledamo i u ovim međunarodnim diplomatskim vodama Alija Izetbegović je sigurno posljednji političar koji je bio omiljen i na Zapadu i na Istoku", poručio je Žiško. 

Merjem Brković, studentica treće godine Društveno-političkih nauka na IUS-u, jedna je od devet studenata koji danas izlažu o životu i djelu Alije Izetbegovića kroz naučni rad i istraživanja. 

"Svi smo se podjednako potrudili da iznesemo onoliko koliko smo istražili i istinu o Aliji Izetbegoviću kroz ono što je zapravo on bio, bez ikakve maske jer kažu da su masku preuzeli drugi. Moja tema jeste politička vizija Alije Izetbegovića", pojasnila je Brković.

Kroz svoje istraživanje ona će, kako je kazala, pokušati da iznese podatke o njegovoj snazi, ideji i političkoj viziji, tačnije kako je on vidio BiH i njegov narod.

"Najfascinantnije kroz šta sam prošla jeste zapravo snaga njegove ideje, snaga i upornost njegovih djela i to je ono što je mene prvenstveno i podstaklo da studiram ovo, a poslije uložim trud u ovo istraživanje. Ono što je vjerujem sve nas studente podjednako fasciniralo jeste borba za nas, za Bosnu u periodu kada niko nije vjerovao da će Bosna opstati, i u periodu kada je čak izgledalo da Bosna neće ugledati svjetlo jutra. Uložio je toliko snage u nešto što je čak izgledalo nemoguće za opstanak", pojasnila je Brković dodajući da su na istraživanju radili mjesec i po.

(Anadolu Agency)

6
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.