8.11.2016. 10:19
0
Okupljene građane kod deponije Smiljevići danas će obići Konaković, Efendić i Lukić
Svi prilazi i kapije deponije Smiljevići su blokirani, a građani nekoliko naselja koje su u neposrednoj blizini deponije dežurali su tokom noći kako se ne bi odlagao otpad, piše Patria.

Kako je za Patriju kazao Munir Gaković, predsjednik MZ Zabrđe danas je najavljena posjeta premijera KS Elmedina Konakovića, načelnika općine Novi Grad Semira Efendića i ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomira Lukića okupljenim građanima.

Građani naselja Zabrđe, Sokolje, Buča Potok, Boljakov Potok, Dolac iznijeli su i svoje zahtjeve koji su uslov za prekid blokade.

1. Smjena direktora KJKP Rad Selima Babića

2. Podnijeti krivičnu prijavu protiv menadžmenta KJKP Rad, nadležnog ministarstva i ostalih odgovornih zbog neposjedovanja upotrebne dozvole

3. Formirati novu sanitarnu plohu za sanitarni način odlaganja smeća

4. Staviti u funkciju prečistač procjednih voda koje se nalaze u krugu deponije

5. Dovršiti radove na koritu potoka Lepenice

6. Održavanje vanredne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će se donijeti odluka o zatvaranju i konzerviranju postojeće deponije i pronalasku adekvatne nove lokacije za odlaganje smeća u roku od pet godina.

Inače, ova deponija do 2020. godine trebala bi biti zatvorena, a sam proces zatvaranja traje od pet do deset godina i već odavno je trebao otpočeti.

S drige strane, zbog isparavanja i neugodnih mirisa, ali i zagađenja zraka, tla i vode direktno je ugroženo zdravlje oko 60.000 ljudi. Troje djece već je oboljelo, a od neugodnih mirisa skoro je nemoguće disati.  

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.