19.11.2016. 20:49
0
U Sarajevu svečanost povodom 70 godina uspješnog rada Medicinskog fakulteta
Na svečanosti u Narodnom pozorištu, večeras je obilježeno 70 godina kontinuiranog rada Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Na tom dostignuću rukovodstvu fakulteta čestitale su domaće i strane zvanice, koje je pozdravila dekanesa fakulteta Almira Hadžović-Džuvo.

- Od  osnivanja 1946. godine Medicinski fakultet je međunarodno priznata ustanova kao kolijevka najboljih ljekara. Do danas im se ukazuje da je cjeloživotno učenje jedini put ka vlastitom napretku – kazala je Hadžović-Džuvo.

Ova institucija je 1951. godine dobila prve apsolvente, što je, ističe, jedno od prvih postignuća u izgradnji obrazovanja u BiH.

- Prolazeći kroz brojne reforme današnji plan i program u potpunosti je prilagođen evropskim standardima. Akademske 2015/2016. godine  imamo prvu generaciju od 22 studenta koji studiraju na engleskom jeziku, a ove godine tako će studirati 30 studenata iz 13 zemalja – istakla je Hadžović-Džuvo.

Zahvaljujući se akademskom osoblju fakulteta od 1946. godine do danas, bivšim i sadašnjim studentima, poručila je da je  fakultet   imao 22 dekana, te iznjedrio 8.701 diplomiranog doktora medicine, 1.060 magistara medicinskih nauka i 632 doktora medicinskih nauka.

Uprkos svim poteškoćama opstao je, što znači da je i dalje temeljna ustanova za školovanje ljekara i drugih zdravstvenih struka.

- Nastao je poslije Drugog svjetskog rata, a do 1992. godine sazrio je u instituciju koja je građanima BiH omogućila opstanak kada im je najteže bilo, tokom agresije od 1992. – 1995. godine. Ljekari su položili svoj ispit zrelosti u BiH i spasili bezbroj života te omogućili djeci da  studiraju medicinu – izjavio je rektor Univeziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Uspješan rad Medicinskog fakulteta, navodi, zasniva se na vrhunskim ljekarima od Amerike do Australije, koji rade na prestižnim javnim i privatnim klinikama. Tako su otvorili vrata današnjim generacijama da ostvare ono što ne mogu u svojoj zemlji.

Osim toga, naglasio je da je Medicinski fakultet pomogao u razvoju i drugih fakulteta u BiH, čiji su profesori i studenti u velikom broju uveličali svečanost na kojoj su uručene nagrade i zahvalnice pojedincima i institucijama čija je uloga u kontinuiranom radu Medicinskog fakulteta Univeziteta u Sarajevu od ogromnog značaja.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.