30.11.2016. 12:11
0
Bivši bh. konzul u Parizu Velid Hamidičević za novac omogućio izdavanje dokumenata za putovanje iz Francuske u BiH
Bivši bh. konzul u Parizu Velid Hamidičević osuđen je na 11 mjeseci zatvora za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice.

Sud BiH je prihvatio sporazum kojim je Hamidičević priznao krivicu da je od decembra 2014. do juna prošle godine kao savjetnik za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, mimo redovnih procedura i provjere podataka, u zamjenu za novac omogućio većem broju osoba izdavanje dokumenata za putovanje iz Francuske u BiH.

Na taj način, kako se navodi u presudi, nezakonito je stekao više od 10.000 KM.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović rekla je da je sporazum o priznanju krivice prihvaćen obzirom da postoji dovoljno dokaza da je Hamidičević počinio djelo, kao i da je kazna od 11 mjeseci prihvatljiva obzirom na sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

- Sud, međutim, nije prihvatio konstataciju Tužilaštva BiH da je optuženi znao da se osobe kojima je izdavao putne listove bave kriminalnim radnjama, jer tužilaštvo to nije dokazivalo, niti je to navedeno u činjeničnom opisu optužnice - rekla je Mašović.

Suđenje Hamidičeviću za zloupotrebu položaja počelo je u aprilu ove godine, podsjeća BIRN - Justice Report.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.