28.12.2016. 13:30
0
"Dodik i Čović prave teren za referendum o otcjepljenju RS, SDA to neće dozvoliti"
Na današnjoj tradicionalnoj novogodišnjoj pres konferenciji SDA koja je održana u Sarajevu, predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović rezimirao je pregled najvažnijih događanja u 2016. godini u BiH, piše Patria.

Izetbegović je govorio o pozitivnim i negativnim stvarima, te o budućnosti države.

Govoreći o negativnom trendu rekao je da su ovaj period obilježili potezi rukovodstva RS, a da je predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik prešao crvenu liniju.

Za Izetbegovića najpozitivniji iskorak u 2016. je predaja aplikacije za članstvo u EU u februaru, koja je „u narednih pola godine postala kredibilna i ozbiljna“.  

Dobijanjem upitnika Evropske komisije 9. decembra, kaže Izetbegović, pokrenut je napokon osmogodišnji integracijski zastoj. Također, spomenuo je i usvajanje Pregleda odbrane kao strateškog dokumenta koji će približiti BiH ka NATO-u.

- Potpuna integracija u EU i NATO je najbolji način za postizanje sigurnosti i prosperiteta BiH, kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA istakao je da Dodik nacionalizmom pokušava odvući pažnju sa teškog stanja u RS.

- Dodik i Čović su najavili zajedničku inicijativu o Ustavnom sudu BiH. Ona za cilj ima uklanjanje prepreka za cilj SNSD-a 2018. godine, a to je raspisivanje referenduma za otcjepljenje RS iz BiH. To SDA neće dozvoliti, poručio je Izetbegović. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.