29.12.2016. 12:37
0
Radončić: Koalicija da, ucjene ne. Neka Bakir Izetbegović povuče prvi potez
Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić na današnjoj press konferenciji kazao je da 2016. godina bila s polovičnim uspjesima sa nekoliko iskoraka kredibilnom alikacijom, relativnim mirom u FBiH i provedba reformske agende, piše Patria. On je kao osnovnu kritiku istakao zastoj u infrastrukturnim projektima.

- Otvorili smo jedan tunel i neko je otvorio jedan trotoar i bojim se da su to najveći graditeljski uspjesi u minuloj godini.

Radončić je kazao i da su odnosi unutar koalicije dosta neiskreni i da to treba ostaviti iza sebe i posvetiti se narednoj godini.

- Akcenat smo stavili na euroatlantske integracije i da BiH postane što prije dio evropske porodice i naroda.

Govoreći o broju zaposlenih u FBiH od 27.000 kojom se barata u posljednje vrijeme  Radončić je kazao da to nije tačno te da je statistika varljiva nauka.

- To je 270 fabrika sa po 100 uposlenih ako ih neko ima ja ću rado otići da posjetim te kolektive. Radi se o knjigovodstveno-statističkim igrama od kojih građani BiH ne mogu bolje živjeti – kazao je Radončić te dodao da 600.000 bh. građana živi na granici siromaštva. On je pozvao sve da 2017. godina bude godina apsolutne borbe za ekonomski prosperitet BiH.

Na pitanje novinara agencije Patria o izjavama predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i odnosima u koaliciji koji su narušeni zbog medijskih pisanja u prvom redu Dnevnog avaza, Radončić je kazao:

- Ne prihvatam ničije ucjene. Ja sam čovjek koji voli koaliciju, mi smo ušli u koaliciju nakon višemjesečne molbe SDA jer je bio kolaps u FBiH. Da bismo napravili koaliciju mi smo dali sva premijerska mjesta SDA i u kantonima, i u FBiH  i na nivou države. Dali smo tri najveće kompanije Elektroprivredu, BH Telecom i BH Poštu. Ja sam, da bih očuvao koaliciju, ležao tri mjeseca ili manje s političkom optužnicom i nisam je htio raskinuti, a plan je bio da je razbijem. Nakon toga mi smo žrtvovali sopstveni izborni rezultat na lokalnim izborima da bi se utopili u SDA. I odjednom imate dodatni zahtjev. Ne postoji koalicioni dogovor koji je u sebi podrazumijevao da SDA bude sa SBB-om zajedno sa Avazom koji vodi svoju neovisnu uređivačku politiku.

Radončić je kazao da je veliki Avaz stariji od SBB-a i ove koalicije.

- Koalicija da, ultimatumi ne. Ako neko ima neku drugu alternativu, a ja je ne vidim, a možda gospodin Izetbegović vidi mi nemamo ništa protiv toga da povuče taj potez. Politička praksa ne poznaje da jednu koaliciju uslovljavate pisanjem medija koji nije u vlasništvu te stranke. Zamislite da ja kažem gospodinu Izetbegoviću pa vi imate dominantan utjecaj na FTV, Klix, Slobodnu Bosnu, ne znam Stav i ukinuti Faktor - kaže predsjednik SBB-a.

Na pitanje Patrije kada je zadnji put razgovarao sa Izetbegovićem na nivou delegacija dvije stranke i šta uključuje prvi potez Izetbegovića, predsjednik SBB-a je kazao da su stranačke delegacije posljednji put razgovarale onog dana kada su potpisali koaliciju (oktobar 2015. op.a.)

- Prvi potez zavisi od njega, ako on može objasniti građanima svom GO međunarodnoj zajednici da raskida koaliciju zbog pisanja jednog medija to će biti svjetski kuriozitet kojem se ja neću protiviti – kazao je Radončić.

On je istakao da neće raskidati koaliciju te je kazao da će morati „zamoliti neke odgovorne Bošnjake da malo sjednu sa svojim timovima i da razmisle kuda vodi trenutna bošnjačka politika.“

- U ratu smo baš sa svima, neovisno je jesu li to Hrvati, Srbi, Srbija, Hrvatska, DF, SDP, SBiH, SBB – u ratu su i sami sa sobom. Nema ozbiljne poltike ako ste toliko negativni prema svima. Bez kompromisa i tolerancije i dogovora BiH i nijedna zemlja nije moguća. Kao lider SBB-a ću učiniti sve da vratim Bošnjake kao konstruktivan politčki faktor na političkoj sceni – kazao je Radončić.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.