17.1.2017. 18:23
2
Sve dok neko pokušava izjednačiti 1. mart i 9. januar BiH ne može dobiti zakon o praznicima
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije postigla konsenzus pri izjašnjavanju o Zahtjevu Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na navode iz Zahtjeva poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH

- Ovo je očekivan stav, jer nije ništa novo da se i mi ne slažemo oko najvažnijih datuma u BiH pa i oko 1. marta. Tako smo odlučili da obavijestimo Ustavni sud da nemamo jedinstven stav - rekao je Momčilo Novaković.

Šefik Džaferović istakao je da 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH je državni praznik ustanovljen zakonom republike BiH koji se danas primjenjuje po principu kontinuiteta pravnih propisa kao zakon postdejtonske BiH.

- Tu nema nikakve dileme, radi se o zakonu koji je u skladu s Ustavom BiH i meni je žao što Ustavnopravna komisija nije smogla snage zbog drugačijih mišljenja iz entiteta RS da ospori taj ili da se usprotivi tom zahtjevu o tome da se preispita ustavnost – istakao je Džaferović.

On je potcrtao da će BiH morati donijeti u narednom periodu zakon o državnim praznicima i da je to stalna obaveza.

- Ali politička situacija u BiH je nažalost takva da imamo stalno suprotstavljena mišljenja i u ovom trenutku to nije moguće. I to neće biti moguće uraditi sve dok neko pokušava izjednačiti 1. mart i 9. januar. Prvi mart je Dan nezavisnosti BiH, to je dan kada je održan referendum u skladu s Ustavom Republike BiH gdje su skoro dvije trećine građana BiH glasale za nezavisnu BiH, održan je u skladu s preporukama međunarodne arbitražne komisije nakon čega je uslijedilo međunarodno priznanje BiH. 9. januar je dan kada se grupa zastupnika iz srpskog naroda u Skupštini RBiH izdvojila, što je bilo protivno Ustavu, stavovima međunarodne zajednice, omeđila dio teritorije sa koje su kasnije protjerani svi neistomišljenici odnosno nesrbi. Te dvije stvari se ne mogu porediti. Dok bude neko ko to poredi mi ćemo imati problem kod utvrđivanja zakona o praznicima – dodao je Džaferović.

Borjana Krišto istakla je da trenutno vlada jedna čudna atmosfera.

- Danas se Ustavnopravna komisija trebala izjasniti o mišljenju prema Ustavnom sudu BiH, ne postoji koncenzus ni oko mišljenja, onda je moj prijedlog bio da na svako mišljenje koje dajemo da kažemo da Ustavnopravna komisija nema jedinstven stav odonosno nema koncenzusa i da prepuštamo da odluku donese Ustavni sud BiH. Moram reći da u ovom trenutku vlada jedna čudna atmosfera, jedna netolerancija, jedan vrlo čudan govor koji nije primjeren i teško u ovom trenutku možemo govoriti o kompromisu – kazala je Krišto.


(Patria)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.