17.1.2017. 20:05
4
KCUS preživio rat, Sebiju Izetbegović će teško: Aparati se mogu kupiti, ali ne i znanje ljekara
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu napustilo je najmanje 20 poznatih ljekara, nakon što je na čelo ove zdravstvene ustanove došla dr. Sebija Izetbegović, u januaru 2016. godine.

Među onima koji su napustili KCUS su i neki međunarodno poznati specijalisti. Oni danas rade na prestižnim klinikama od Evrope do Azije. Ili uglednim domaćim privatnim klinikama, piše bh. novinska agencija Patria.

U samo 12 mjeseci KCUS su napustili akademik, pedijatar dr. Senka Mesihović-Dinarević, plastični hirurg dr. Reuf Karabeg, urolog dr. Alden Prcić, doktori gastroenterologije i specijalista dječije anestezije dr. Nenad i dr. Selma Vanis. 
Dr. Rusmir Mesihović i dr. Goran Akšamija zaledili su svoje statuse na KCUS-u i posvetili se politici.

Koševo je napustio i kardiolog, dr. Mehmed Kulić te subspecijalisti oftalmologije, dr. Huida i dr. Suad Karčić.
Nedžad Šehović, subspecijalista plastične hirurgije uzeo je godinu neplaćenog odsustva i za to vrijeme radio je u Norveškoj. Vratio se, dao otkaz na KCUS te se vratio u Norvešku.

KCUS su napustile i doktorice Mubera Hasanović, pedijatar i Sabina Kurtagić, subspecijalista pedijatrijski gastroenterolog.

Bivši šef hirurških diciplina dr. Haris Tanović otišao je u prijevremenu penziju, kao i  dr. Nada Koluder specijalista infektolog.

Dr. Alden Prcić, vrhunski urolog danas radi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Bračni par Vanis liječe pacijente u Bahreinu. 

Među posljednjim koji su napustili kliniku su doktor i inženjer molekularne biologije i hemije, dr. Rijad Konjhodžić, a neurohirurg dr. Kemal Dizdarević trenutno još uvijek ne zna kakav mu je status, nakon što mu je telefonski dat otkaz, pa preimenovan u opomenu.

Odlazak ljekara sa KCUS-u zabrinjava. Među građanima ali i među sarajevskim ljekarima se može čuti kako sa odlaskom stručnih kadrova 'nestaje' i najpoznatija zdravstvena ustanova u BiH. Neki od komentara su i ti da oni koji imaju novac sve više se liječe po privatnim klinikama, a sve manje na KCUS-u.

Klinički centar na Koševu opstao je tokom najteže opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine, ali sve teže preživljava politiku novog menadžmenta na čelu sa Sebijom Izetbegović. Sarajevski ljekari su pod granatama, bez opreme i lijekova, pravili prave medicinske podvige tokom rata u BiH. Dobar ljekar pacijente liječi i u teškim uslovima, loši ljekari imaju slab učinak i kada imaju na raspolaganju savremenu opremu. 

Bosna i Hercegovina bila je devastirana u ratu i zgrade su obnovljene, ali devastacija kroz kadrove se nastavlja, što je poražavajuće za budućnost ove zemlje.

Dr. Dragan Stevanović, bivši predsjednik Upravnog odbora Ljekarske komore Kantona Sarajevu objašnjava za Patriju da svako može kupiti medicinsku tehniku, ali da „biste napravili dobrog doktora, treba proći deset godina, nakon što on završi fakultet“. Kvalitetni ljekari su nosioci zdravstvenog sistema u svakoj zemlji.

- Lijekove i opremu možete kupiti, ali ne i ljekare – kaže dr. Stevanović.
- Odlazak ljekara sa KCUS-a ne mogu kompenzirati ni mladi ljekari koji eventualno ostaju. Jer, njih nema ko učiti. Mladi trebaju da steknu iskustvo radeći sa iskusnim ljudima. Ako nemate starih ljekara, mlade neće imati ko naučiti – smatra dr. Stevanović.

On dalje dodaje da problem odlaska iskusnih ljekara sa Kliničkog centra više ne treba postavljati pred dr. Izetbegović i menadžement KCUS-a. Ovaj problem, smatra, treba delegirati vlasniku ove ustanove, dakle, Vladi KS, Vladi FBiH...

- Treba pitati zbog čega vlasnik dopušta da neko devastira njihovu imovinu – kaže dr. Stevanović.

(NAP)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.