17.1.2017. 22:55
1
''Sankcije Dodiku pokazuju naše opredjeljenje za Dejtonski sporazum i suverenitet BiH''
Američki ambasador u BiH Mauren Cormarck izjavila je večeras da su SAD uvele sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji se, kako je navela, usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te predstavlja prijetnju sprovođenju Dejtonskog sporazuma.

"Kao rezultat današnjih sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu gospodina Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokiran. Osim toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju gospodina Dodika", navela je Cormarck. 

Ona je pojasnila da je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu trezora, u konsultaciji sa Stejt departmentom, zvanično definisala status i uvela sankcije Dodiku u skladu sa Izvršnom uredbom 13304 koju je 2003. godine potpisao tadašnji američki predsjednik George Bush.

"Ta odredba odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruisale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi sa aktivnom opstrukcijom provođenja Dejtonskog sporazuma", kaže Cormarck. 

Ona je navela da se "Dodik usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem sprovođenja Dejtonskog sporazuma". 

"Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje", istakla je Cormarck. 

Ona je dodala da više informacija o Balkanskom programu sankcija koji uključuje blokiranje imovine osoba koje predstavljaju prijetnju međunarodnim stabilizacionim naporima na zapadnom Balkanu može da se pronađe na internet stranici Ministarstva trezora SAD.

(SRNA)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.