6.2.2017. 16:29
0
Općina Bugojno mora vratiti novac kladionicama od nezakonitih taksi, čeka li Zenicu ista odluka?
Kantonalni sud u Novom Travniku naložio je općini Bugujno da sportskim kladionicama „Sport plus“ mora vratiti 9.000 KM, plus kamate, koje je Općina od kladionica naplatila 2013. godine, po osnovu komunalnih taksi, a za koje je Ustavni sud FBiH sada ocijenio da su protivne Ustavu Federacije BiH.

Općinske vlasti u Bugojnu su prije tri godine donijele Odluku po kojoj pravni subjekti na području Bugojna trebaju plaćati oko 400 KM godišnje na istaknutu firmu, dok ta taksa za kladionice iznosi 600 KM. Takvu odluku lokalnih vlasti u Bugojnu Ustavni sud FBiH proglasio je neustavnom. Svi pravni subjeti na području FBiH moraju imati jednaka prava.

Priređivača igara na sreću smatraju da bi istu presudu Ustavni sud FBiH mogao donijeti i u slučaju Zenice. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović predložio je povećanje taksi za kladionice u Zenici, i to sa 3.000 KM koliko su plaćali do sada, na 30.000 do 50.000 KM, ovisno od lokacije kladionice. Odluku Kasumovića gradski vijećnici su podržali većinom glasova. Odluka je stupila na snagu od početka ove godine. Sve skupa pokrenulo je lavinu kritika u javnosti.

Zbog visokih taksi u Zenici Lutrija BiH je zatvorila svih deset poslovnica. Prvatni priređivači najavili su borbu pred nadležnim sudovima. Odluku o povećanju taksi smatraju diskriminatornom.  Osam viječnika Snage centra i dva iz A-SDA zatražili su da Vlada ZDK hitno pokrene ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom FBiH. Što prije Sud donose presudu, smatraju, Grad će biti u manjim problemima.

- Ako Općina Bugojno na deset kladionica mora vratiti više od 10.000 KM, i to zbog 200 KM više takse, Zenica će morati vratiti višemilionski iznos, ukoliko Odluka o komunalnim taksama ne bude stavljana odmah van snage - smatraju priređivači igara na sreću.

- U Zenici imate nešto više od 100 kladionica. Komunalna taksa im je sa 3.000 KM povećana na 30.000 do 50.000 KM. To bi bilo oko tri miliona KM nezakonite takse za samo jednu godinu, i to ako uzmemo da kladionice plaćaju minumalno 30.000 KM. A one u ekstra zoni će plaćati i više. Ovdje nisu uračunate kamate – tvrde priređivači igara na sreću.

- Osim toga, neke kladionice će nakon ovakve odluke lokalnih vlasti zatvoriti poslovnice u Zenici. Šta ako nakon toga Ustavni sud FBiH donose presudu kao i u slučaju Bugojna? Grad Zenica će kladionicama koje su zatvorile poslovnice morati namiriti svaku marku koju nisu zaradile u periodu dok traje ovaj spor, a mogli su zaraditi. Grad će štetu morati platiti i Lutriji BiH. Deset uplatnih mjesta ove kompanije ne radi od Nove godine – smatraju priređivači igara.




(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.