9.2.2017. 13:37
0
Dom naroda Parlamenta FBiH prihvatio Nacrt zakona o štrajku
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je Nacrt zakona o štrajku, koji je utvrdila Federalna vlada. Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača najavio ga je kao akt u nastavku reforme radnog zakonodavstva.
Upućen je u tromjesečnu javnu raspravu.

- Pravo na štrajk jedno je od osnovnih sindikalnih prava - naglasio je ministar Drljača na današnjoj sjednici Doma naroda.

Aktuelni zakon o štrajku donesen je 2000. godine. Ministar Drljača je istakao da treba donijeti novi koji će odgovoriti trenutnim potrebama sveukupnog ekonomskog stanja, kao i potrebama radnika nastalim u novim ekonomskim i tržišnim uvjetima.

Za nacrt su pribavljena mišljenja reprezentativnih udruženja poslodavaca i sindikata te je podržan od partnera u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju Federacije.

Među osnovnim karakteristikama Nacrta, cilj je štititi radnike u štrajku te interese poslodavaca, ali i pružiti sigurnost i zaštitu zdravlja ljudi u vrijeme štrajka te zaštitu materijalnih dobara.

Štrajk upozorenja, solidarnosti i generalni štrajk, kategorije su koje su propisane u mogućim oblicima izražavanja nezadovoljstva radnika. Nacrtom je planirano da se štrajk najavljuje poslodavcu dostavljanjem odluke o stupanju u štrajk najkasnije deset dana prije, a za štrajk upozorenja najkasnije pet dana uoči obustave rada.

Kod odluke o stupanju u štrajk utvrđuju se radnički zahtjevi, razlozi za izražavanje nezadovoljstva, organ kojem se upućuju zahtjevi, vrijeme početka i mjesto štrajka, sastav štrajkačkog odbora i zastupnici radničkih interesa.

Cilj zakona je da štrajk bude krajnji oblik rješavanja kolektivnih radnih sporova, i to onda kad je mirno rješenje nemoguće.

Organizacija i učešće u štrajku pod uvjetima u tekstu Nacrta zakona ne tretira se kao povreda radne obaveze i štrajkač ne može dobiti otkaz s posla. Dok štrajkuje, plaća će mu biti manja srazmjerno vremenu učešća u štrajku ako se drukčije ne dogovore poslovadac i štrajkački odbor, propisano je također.

(Fena) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.