14.2.2017. 18:09
0
Hoće li biti uvaženi amandmani Senata UNSA na Nacrt zakona o visokom obrazovanju?
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo zaprimilo je amandmane Senata Univerziteta u Sarajevu izjavljene na tekst Nacrta zakona o visokom obrazovanju i isti će biti predmet razmatranja u narednoj fazi postupka. U ovom trenutku nije moguće iznijeti stav o eventualnoj osnovanosti bilo kojeg od podnesenih amandmana Senata Univerziteta, naveo je Sifet Kukuruz, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje.

Podsjećamo, Senat Univerziteta u Sarajevu uputio je Vladi KS 84 amandmana na Nacrt zakona o visokom obrazovanju te je zatražena odgoda stavljanja Nacrta u dalju proceduru dok se ne postigne saglasnost oko teksta zakona.

Kukuruz je potvrdio da će tekst Nacrt zakona o visokom obrazovanju biti izmijenjen.  

Među amandmanima koje je uputio Senat i onaj da fizičko lice ne može osnovati visokoškolsku ustanovu, a što je predloženim Nacrtom moguće.

Također, jedan od najznačajnijih amandmana odnosi se na član 132. sastav UO visokoškolske ustanove.

Senat je sada zatražio da se u Upravni odbor imenuju 4 člana ispred Vlade KS kao osnivača umjesto šest kako je do sada bio slučaj, te jedan predstavnik studenata i šest članova koje bi imenovao Senat UNSA što je ukupno 11 članova.

Na ovaj način kakav je sada gubi se autonomija univerziteta, a na šta upozoravaju iz akademske zajednice već godinama.

Jedan od amandmana se odnosi i na donošenje Statuta te je akademska zajednica stava da Senat treba utvrditi tekst zajedno sa mišljenjem Upravnog odbora, ali da Senat nije vezan mišljenjem Upravnog odbora ali je dužan ispoštovati tu obavezu kako bi procedura bila zakonita.

- Postojećim rješenjem Upravni odbor ima poziciju „suodlučivanja“ što je suprotno članu 31. stav 2. Nacrta.

Veliki broj amandmana odnosi se na prava studenata, ispitne rokove, načine provjere znanja u kojima je Senat iznio niz kritika na predloženi Nacrt.

Također, Senat traži ukidanje ocjenjivanje završnog rada s obzirom da student odbrani rad ocjenom 9 ili 10, a tokom školovanja ima prosjek 6,5. Zatraženo je da se završni rad u okviru prvog, drugog i trećeg ciklusa studija ocjenjuju sa „uspješno odbranio“ ili „nije odbranio“.

Također, Senat je zatražio da se mijenja odredba da student jednom može obnoviti godinu nakon čega gubi status redovnog studenta.

- Ovakvo zakonsko rješenje utjecalo bi na povećanje broja studenata koji odustaju od studija zbog nemogućnosti finansiranja istog.


(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.