18.2.2017. 18:27
0
Pendeš Predsjedništvu BiH prebacila izvještaj: Ko će otkriti odgovorne za postrojavanje OSBiH 9. januara?!
Istraga o postrojavanju pripadnika Oružanih snaga BiH, tokom obilježavanja neustavnog praznika Dana RS 9. januara koju provodi Tužilaštvo BiH je u toku.

-Formiran je predmet koji je u radu a odnosi se na postrojavanje pripadnika OS BiH, prilikom proslave u Banja Luci. Više informacija ili detalja, ne možemo davati, rekao je za NAP Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Nermin Nikšić, Željko Komšić i Reuf Bajrović, predsjednici SDP-a, DF-a i GS-a, podnijeli su 23. januara Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv osoba odgovornih za niz zloupotreba položaja i ovlaštenja, te nesavjesnog rada u službi, a u vezi sa dešavanjima na obilježavanju neustavnog dana RS i korištenja Oružanih snaga BiH.

Na osnovu ove krivične prijave tri stranke Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu. Krivična prijava se odnosi na Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Marine Pendeš, ministrice odbrane BiH i njenih zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića, Ante Jeleča, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, Mirka Tepšića, zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za operacije i Senada Mašovića, zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za resurse.

Kako je i najavljeno, 2. februara posebna komisija koju je formirao Jeleč završila je i dostavila izvještaj o događanjima 9. januara ministrici Pendeš, a potom su čelnici MO izvještaj predali članovima Predsjedništva BiH.

Ministrica Pendeš je u nekoliko navrata obećala u izjavama za medije kako će javnost biti upoznata sa sadržajem izvještaja, odnosno istrage koja je trebala utvrditi da li je bilo prekida u komandnom lancu i ko je odgovoran za to, ali je loptica sada planski prebačena na Predsjedništvo BiH.

Opravdanje ministrice Pendeš je da je Predsjedništvo vrhovni komandant, te da Ministarstvo nema nadležnosti da iznosi u javnost bilo kakve informacije.

Ono što se nezvanično zna, jeste da je članovima Predsjedništva prezentiran izvještaj koji je sačinjen tako da je ispalo kako jedino procedure ne valjaju, a da niko nije prekršio zakon!?  

S druge strane, također nezvanične su informacije, komisija je sačinila i dostavila generalu Jeleču tri različita izvještaja.

Samo u jednom od njih prikazan je stvarni slijed događaja i aktera 8. i 9. januara, i uz njega su priloženi dopisi trojice bošnjačkih oficira koji su pismeno obavijestili svoje nadređene da se radi o kršenju zakona i Ustava BiH. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.