20.2.2017. 20:33
0
Da li bi Čović reagovao da Hrvati nisu kao Bošnjaci imali svog kandidata za načelnika u Stocu
Prođoše i ponovljeni općinski izbori u Stocu. Ne bi nikakvih iznenađenja. Eliminacijom Salmira Kaplana kao kandidata otvoren je put za Stjepana Boškovića kojem je ovo četvrti načelnički mandat.

Osam vijećnika trebao bi imati HDZ, sedam Inicijativa za Stolac, jednog HSP-HDZ 1990 i jedan nezavisni Vidoje Maslić.

Informacije sa terena kažu da nije bilo incidenata ovoga puta, kao 2. oktobra prošle godine, kada je prekinut izborni proces.

Bez obzira što će Stolac dobiti novu vlast, jučerašnji izbori nisu prošli u nimalo demokratičnoj atmosferi.

Ulice ovog prelijepog hercegovačkog gradića bile su pune specijalne policije. Predstavnici međunarodne zajednice šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Bruce Berton bili su također u Stocu.

Nedemokratičnost se ogledala u tome i što nije bilo nijednog bošnjačkog kandidata za načelnika.

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ BiH Dragan Čović odmah je čestitao Stjepanu Boškoviću na izboru za novi mandat na čelu općine Stolac te obećao pomoć lokalnoj zajednici sa svih nivoa vlasti.

- Čestitam prije svega na dobro organiziranim izborima koji su spriječili da se dogode bilo kakvi incidenti i neredi, te da se od Stoca napravi grad slučaj, kazao je Čović.

Kako bi jedini „zaštitnik Hrvata u BiH“ Dragan Čović reagirao da je recimo situacija bila obrnuta - da je kojim slučajem zbog odredbi Izbornog zakona BiH bilo onemogućeno hrvatskom kandidatu da učestvuje na ponovljenim izborima u Stocu, a da su samo Bošnjaci imali svog kandidata.

Čović bi se zasigurno oglasio i štiteći „demokraciju“ nastojao blokirati održavanje izbora u Stocu, sve dok se ne bi izmijenile odredbe Izbornog zakona BiH koje regulišu pitanje ponovljenih izbora i skidanje kandidata sa lista. Bila bi to čista majorizacija Hrvata, tako bi Čović rekao.

Ovako, punih usta čestita na dobro organizovanim izborima, a Boškoviću na pobjedi. Nijedne riječi o tome da bi možda trebalo mijenjati Izborni zakon, jer je Stolac primjer da jedan konstitutivni narod može ostati bez svog kandidata i biti onemogućen da drugog predloži.

I na kraju, Čović poručuje da su ponovljeni izbori spriječili da Stolac postane grad slučaj. Nažalost, ovaj lijepi hercegovački gradić postao je grad slučaj 2. oktobra prošle godine zahvaljujući upravo režiji i scenariju koji potpisiju HDZ BiH i njen lider. Izbori u Stocu nisu bili fer, nisu bili u duhu demokratije. Bošnjaci su bili uskraćeni za svog kandidata za načelnika. Niko ne govori o ugroženosti Bošnjaka u Stocu. 


(Edina Latif/Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.