24.2.2017. 21:55
2
"Međunarodni zvaničnici treba da osude postupak Izetbegovića"
Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je Srni da je jako zabrinjavajući vrlo pasivan ili blag oblik reakcije međunarodnih zvaničnika u BiH na veoma ozbiljnu političku krizu koju je nepotrebno izazvao Bakir Izetbegović i njegova stranka SDA.

"To što oni govore da treba da bude mirno i stabilno nije dovoljno, oni su trebali jasno da kažu da osuđuju neustavan postupak Izetbegovića, da osuđuju bilo koga ko jednostrano, uzurpirajući institucije, pokreće određene procese", rekao je Đokić. 

On podsjeća da se u Predsjedništvu BiH radi na principu konsenzusa, posebno po ovakvim pitanjima.

"Zato je ovo težak trenutak i Republika Srpska će na ovo morati da odgovori, moramo biti istrajni i uporni. Izetbegoviću treba kriza, on želi da vrati pažnju međunarodne zajednice na BiH, da je problematizuje i oni vjerovatno očekuju da reakcija Republike Srpske bude ružna, žele i pokušaće da nas u nekom vremenu optuže da smo mi uzročnici poremećenih odnosa u BiH", upozorio je Đokić. 

Prema njegovoj ocjeni, dobri odnosi u BiH su definitivno nestali i postali poremećeni i ostaće tako poremećeni sve dok Izetbegović ne povuče korak. 

"Kao što je nelegalno povukao ovaj korak, isto tako može sada da zahtijeva da se sve vrati nazad u institucije sistema. To je jedini način da se vratimo normalizaciji odnosa u BiH i normalizaciji rada institucija u BiH. U protivnom, mislim da se nalazimo na pragu duboke krize", rekao je Đokić. 

Lider socijalista kaže da ga brine osjećaj podijeljenosti i straha koji se velikom brzinom razvija u ljudima koji žive u BiH. 

"Veoma ozbiljnu političku krizu je nepotrebno izazvao Izetbegović i njegova stranka SDA, ta kriza će imati veoma složene i dugoročno nesagledive posledice po život u BiH i odnose u njoj", ističe Đokić. 

On kaže da su Izetbegović i SDA sa tim političkim avanturizmom definitivno uzburkali strasti u BiH, i vratili je daleko unazad, u prošlost i vrijeme neprijatne tenzije u kojem su ljudi živjeli sa osjećanjem duboke podijeljenosti. 

"Nažalost, Izetbegović je sa ovim što je sada učinio ponovo proizveo duboke podjele u BiH", ukazao je Đokić i dodao da je Izetbegović to učinio iz više razloga, a jedan od njih je da mu manjka autoriteta u vlastitoj partiji i u vlastitom narodu.


(Srna/Admir Oručević)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.