27.2.2017. 9:25
0
Dunović o presudi Ustavnog suda FBiH na Zakon o stečaju
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, nakon informacija koje su se pojavile u medijima, a tiču se tumačenja presude Ustavnog suda Federacije BiH na Zakon o stečaju, smatra da se ponovo dešava kršenje Ustava Federacije BiH.

Naime, kako se navodi u saopćenju, obmanjuje se javnost i to na način da pojedini stečajni upravnici u svojim izjavama za medije pokušavaju zaplašiti građane i radnike tvrdeći da će pojedina preduzeća nestati zbog presude Ustavnog suda Federacije BiH.

Istovremeno, pokušava se na ovaj način izbjeći obaveza isplata plata, što je u direktnoj suprotnosti sa presudom Ustavnog suda FBiH. Želi se prikazati da je, sada već protutustavan, Zakon bio dobar i koristan, a da se nakon presude kojom su članovi 33. i 40. proglašeni protutustavnim dovodi u pitanje poslovanje kompanija, saopćeno je iz Dunovićevog kabineta.

- Smatram da je na sceni zamjena teza, jer se višegodišnja sistemska pljačka preduzeća više ne može prikrivati, te su konačno radnici koji su zaposleni u kompanijama u stečaju ostvarili pravo na svoj lični dohodak. Presudom Ustavnog suda Federacije BiH nije naloženo stečajnim upravnicima da obustave plaćanje PDV-a i svih isplata po bilo kojem osnovu, kako to pojedinci tumače, već presuda znači da se radnicima mora isplaćivati ugovorena plata, koja ne smije biti ograničena na minimalnu platu u Federaciji BiH, niti se smije ograničavati samo na osam mjeseci.

Svjedoci smo da se javnost obmanjuje na način da se pokušava reći da zbog presude Ustavnog suda FBiH preduzeća neće moći poslovati, te da će stečajna imovina završiti na ulici. Potpuno se zanemaruje činjenica da je lični dohodak privatna imovina radnika i da niko nema pravo da radnicima to otuđi, što je navedenom presudom i potvrđeno u smislu neustavnih članova Zakona. Bitno je napomenuti da se neustavnost člana 40. Zakona o stečaju zapravo ogledala u tome da pravo na naknadu za rad u vidu plate ne smije biti u redu naplate nakon troškova stečajnog postupka i dugova stečajne mase -  kazao je potpredsjednik FBiH Milan Dunović.

On, također, napominje da su radnici  ti koji su izgradili kompanije i da mi svjedočimo da upravo oni često pokušavaju da ih održe i u najtežim trenucima, isključivo svojim radom i ličnim žrtvovanjem.

- Niko ne smije da dovodi njihovo pravo na rad i imovinu u pitanje, te da njihovo pravo na platu smatra "opasnošću" za poslovanje kompanija - kazao je Dunović.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.