2.3.2017. 15:56
0
Lavrov poručio Dodiku: Rusija je zabrinuta zbog pokušaja izmjene Daytona
Moskva je zabrinuta zbog pokušaja da se uz podršku Zapada izmijeni Dejtonski sporazum, izjavio je danas šef ruske diplomacije Sergej Lavrov u razgovoru s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Moskvi.

Lavrov je naglasio da je stav Rusije zasnovan na sporazumima koji su do sada postignuti, naročito, tijekom Dodikovog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenosi Tanjug pisanje ruske agencije TASS.

Šef ruske diplomacije dodao je kako je cilj tih sporazuma osigurati "strogu usklađenost" s Dejtonskim sporazumom i spriječiti kršenje prava konstitutivnih naroda.

"Nedavni pokušaji da se preispitaju ova načela izazivaju zabrinutost. Znamo da neki od naših kolega sa Zapada zatvaraju oči na te pokušaje ili ih otvoreno podržavaju. Mi smo poduzimali aktivne korake kako bi ih zadržali u okviru granica koje odobravaju Ujedinjeni narodi", kazao je Lavrov.

Dodik je prethodno za TASS kazao da neće biti referenduma o neovisnosti Republike Srpske, iako bi mnogi to htjeli.

"Mi nismo avanturisti. Ali, ne isključujemo da ćemo organizirati referendum o statusu u slučaju da ne bude za nas zadovoljavajućih rješenja. To je sasvim logično u političkom životu", izjavio je Dodik.

On je dodao kako bi Republici Srpskoj najviše odgovaralo kada bi se Bosna i Hercegovina vratila "slovu" Dejtonskog sporazuma.

"To bi bila BiH u kojoj bi mi mogli biti, inače u bilo kojoj drugoj BiH teško će nam biti ostati", rekao je Dodik.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.