8.3.2017. 13:26
0
Nevladine organizacije ukazale da 'Žena ima pravo na prava'
Fondacija CURE u saradnji s drugim nevladinim organizacijama koje se brinu za prava žena organizirala je danas obilježavanje Međunarodnog dana žena, 8. marta, ukazujući na sve segmente društva u kojima su žene u Bosni i Hercegovini i danas diskriminirane, a osnovna poruka današnjeg osmomartovskog marša je da "Žene imaju pravo na prava".

Cilj marša, koji se 12. put organizira na ovaj datum, jeste da se skrene pažnja na težak položaj žena u BiH bez obzira na kvalitet svih zakona i činjenicu da je BiH potpisnica svih konvencija koje se tiču poštovanja prava žena.

- Istraživanja govore da su žene plaćene 50 posto manje od muškaraca - kazala je direktorica Fondacije CURE Jadranka Miličević, zahvalivši predsjedavajućem Komisije za ostvarivanje  ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mirsadu Isakoviću zbog javnog isticanja te činjenice.

Upozorila je da žena nema na mjestima na kojima se donose odluke, podsjećajući da je na fotografiji na kojoj je visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini s bh. dužnosnicima bilo 14 muškaraca.

Postoji veliki broj žena u političkim partijama, kaže Miličević, ali ne i na mjestima gdje se donose odluke. I ne samo to, nije dovoljan broj žena ni u upravnim i nadzornim odborima. Mnogima je uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu.

Podsjetila je da su brojne žene na biroima, da zbog stečaja firmi nemaju uvezan radni staž te ne mogu ostvariti pravo na penziju, zato je pozvala da se ne prihvataju stereotipi i proslavlja nešto što bi ženama trebalo biti osigurano u svih 365 dana u godini, a to su jednaka prava i jednake mogućnosti.

Poručila je da članice ovih nevladinih organizacija stoje danas za one koje to ne mogu ili ne smiju, a zbog činjenice da danas nemaju šta proslavljati, zato ovaj dan samo obilježavaju.

Ovaj skup iskoristile su da iskažu žensku i feminističku solidarnost sa ženama u konfliktnim zonama u Siriji, Iraku, Afganistanu, Kurdistanu, Turskoj, Palestini, Kongu, Rusiji, Americi, a posebno sa ženama iz manjinskih etničkih, nacionalnih i vjerskih skupina.

Osmomartovskom maršu, skupu koji ukazuje na istinske stvari koje treba poručiti ovog dana, pridružili su se i brojni pripadnici diplomatskog kora i predstavnici međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.