14.3.2017. 18:45
0
Podržan predloženi zakon o razvojnom planiranju, pohvalila ga i opozicija
Prijedlog zakona o razvojnom planiranju i upravljanjem razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine, predložen iz Federalne vlade, podržan je gotovo jednoglasno (dva glasa protiv, 70 „za“) na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.


Taj akt je podržan gotovo bez rasprave i rijedak je primijer da su ga, prije samog glasanja, pohvalile opozicione stranke iako mu je predlagač Vlada. Rečeno je između ostalog da je pravi primjer odgovornog kreiranja zakonske legislative.

Dževad Adžem iz Demokratske fronte, koji je također podržao zakon, izrazio je čuđenje što se gotovo niko od poslanika nije javio za raspravu budući da se radi o tako važnom aktu za Federaciju i njen razvoj.

Prema obrazloženju iz Vlade, razlog za donošenje zakona je stvaranje pretpostavki za ubrzaniji i ujednačeniji socijalno-ekonomski razvoj, uspostavljanje adekvatnog i harmoniziranog sistema razvojnog planiranja i upravljanja razvojem, koji bi na koordiniran način uključivao sve nivoe vlasti u FBiH.

Koherentan zakonodavni i institucionalni okvir razvojnog planiranja je pretpostavka za uspostavu koordinacionog mehanizma za kreiranje, implementaciju i provedbu javnih politika sukladno prioritetima i standardima pristupanja BiH u EU.

 Jednako važno je i postizanje učinkovitijeg korištenja raspoloživih domaćih javnih sredstava u cilju boljih rezultata razvoja. Instrument za pretpristupnu potporu EU (IPA II) podrazumijeva usuglašen sektorski pristup, sa sektorskim strategijama, predvidivim i osiguranim višegodišnjim planiranjem budžeta, osiguranom koordinacijom kako unutar zainteresiranih strana, tako i prema donatorima.

Stupanje na snagu zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH će omogućiti izradu strateških dokumenata i pripremu konkretnih prioritetnih projekata koji proizilaze iz strateških dokumenata na svim nivoima vlasti te unaprijediti ukupnu spremnost FBiH za programiranje i učinkovito korištenje sredstava EU.

Zakon će, također, doprinijeti ostvarivanju prioriteta iz Reformske agende BiH 2015.-2018. i Akcijskog plana BiH za njezinu implementaciju, posebno u oblasti reforme javne uprave, navela je Vlada.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.