17.3.2017. 22:50
0
Imamović o burnim dešavanjima na Univerzitetu u Tuzli: Zakon o visokom obrazovanju uskladiti sa zakonom na državnom nivou
SDA većina u vlasti Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Begom Gutićem, jučer je još jednom prevršila mjeru u nedemokratskom načinu vladanja i opet nanijela štetu visokom obrazovanju, a nastavljanjem prakse donošenja "hitnih zakona" ugrozila pravnu sigurnost građana - izjavio je danas gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Podsjetio je kako su "još u ljeto 2016., donijeli Zakon u hitnoj proceduri i njime prekršili Okvirni Zakon o visokom obrazovanju BiH, ukinuli autonomiju Univerziteta u Tuzli, stvorili uslove za smjenu, između ostalih, oko 50 profesora, članova Senata, prorektora, dekana, prodekana, generalnog sekretara...".  

U septembru prošle godine oglasio se i Gradski odbor Socijaldemokratske partije (SDP), a poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić prikupio je dovoljan broj potpisa članova Parlamenta i pred Ustavnim sudom BiH osporio ustavnost i zakonitost pogubnog kantonalnog zakona.

Gradonačelnik Tuzle ponovo apeluje da se Zakon o visokom obrazovanju TK uskladi sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH te upozorava premijera TK da kršenjem tog zakona ugrožava cjelovitost pravnog sistema BiH, a praksom hitnih zakona - demokratiju.

Pozvao je građane da se pridruže Inicijativi za ukidanje kantona, ocjenjujući da primjer vladavine Bege Gutića Tuzlanskim kantonom najbolje dokazuje da je kantone neophodno ukinuti, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Tuzle.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.