18.3.2017. 11:16
0
Otvoren Forum za ravnopravnost u izbornom procesu 'Opšti izbori u BiH 2018'
Dvodnevna radionica "Forum za ravnopravnost u izbornom procesu: Opšti izbori u BiH 2018" otvorena je danas na Bjelašnici u organizaciji Westminster fondacije za demokratiju u BiH.

Predsjedavajući Komisije za ravnopravnost PSBiH Mirsad Isaković rekao je da su u ovoj instituciji formirane dvije grupe, interresorna i politička, koje bi trebale raditi na izradi novog zakona o izborima i koja bi trebale definirati ovu oblast.

Govoreći o nezastupljenosti žena u politici kazao je da je problem u patrijarhalnom sistemu te da žene, i kad su izabrane, nisu dovoljno angažirane. Predložio je da novi zakon definiše 50 posto zastupljenosti žena na listama te da neće odustati od te ideje. 

- Razlog zašto nismo uspjeli povećati kvotu su upravo žene koje su tražile da se čak ta kvota i smanji. Ali mi ćemo insistirati da to bude 50 posto i da budemo prvi u regionu po uzoru na skandinavske zemlje - naglasio je.

Također je istakao da treba izmijeniti i Zakon o političkim strankama BiH, jer žene nisu dovoljno zastupljene ni u njima.

Predsjedavajuća Komisije za ravnopravnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Jasna Duraković smatra da bi RAK trebao imati dodatni mehanizam u vezi sa gostovanjem žena u medijima, ističući da izjave za medije uvijek daju muškarci koji su na pozicijama predsjednika klubova političkih stranki.

Dodala je da uvođenjem kvota nije ništa riješeno, jer većina ne poštuje kvote te da se svi populistički obraćaju kada govore o ovoj temi.

- Međutim, u Predstavničkom domu FBiH je napravljen veći pomak. Od 98 zastupnika, njih 28 su žene, što je vrlo pozitivno. Ali postavljamo pitanje koliko su te žene vidljive u raspravama, jer postoji i nekoliko žena koje se nikada nisu javile tokom sjedica - istakla je.

Direktorica Westminster fondacije Nerina Čevra istakla je da je cilj foruma omogućiti prostor za dijalog među relevantnim akterima, kako bi mogli da strateški nastupaju i poboljšaju efektivnost rada kroz zajedničke inicijative.

- Forum je otvoren plenarnom sjednicom i zajedničkom diskusijom tokom koje će su sudionici razgovarali  o  učešću žena u izbornom procesu 2018. godine - naglasila je.

Dodala je da će predstavnici političkih stranaka, medija, državnih institucija,  zajedno s kandidatkinjama i aktivistkinjama razgovarati o potrebama i planovima za rad na jačem i kvalitetnijem učešću žena u izbornom procesu 2018. godine.


(Fena/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.